fallback

Поевтиняването на жилищните имоти в Русия се забавя

Цените на жилищата в двата най-големи града в страната забавят темповете на спад през август

15:32 | 08.09.09 г.

Темповете на понижение на цените на недвижимите имоти в двата най-големи града в Русия се забавят, което се тълкува като признак, че секторът може би доближава дъното.

През август цените на жилищните имоти са паднали с 0,7% в Санкт Петербург и с 0,3% в Москва, сочат данни на Construction News Agency. И двете стойности представляват забавяне спрямо юли, когато имотите поевтиняха с 1,8 на сто в Санкт Петербург и с 1,4% в Москва.

Така към края на август средната цена за квадратен метър жилищна площ в Санкт Петербург е 69 500 рубли (около 2200 долара) и 136 700 рубли (4340 долара) в столицата.

За цялото лято жилищата в Санкт Петербург са изгубили 5,4% от стойността си, а тези в Москва са поевтинели с 4,3% в сравнение с пролетта.

Относителната стабилност на текущата ситуация подсказва обаче, че е много по-малко вероятно цените на имотите в рубли да продължат да падат през есента, смятат от агенцията. Възможно е дори да бъде отчетен ръст на цените до края на годината за някои райони и отделни сегменти на пазара.

Бъдещите промени на цените на имотите в страната ще се определят в краткосрочен план не от глобалните промени, а от характеристики на местните пазари, както и от държавната политика в сектора, посочват още от агенцията, цитирани от Moscow Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
fallback