fallback

Цената на спокойствието при покупката на жилище

Имотите в най-идиличните места в Европа остават скъпи въпреки рецесията

12:47 | 04.09.09 г.

Патмос. Снимка: www.12net.gr

Въпреки рецесията имотите в много от най-спокойните и идилични места в Европа като например в Тоскана остават скъпи. На някои места все пак цените не са непосилно високи, като например на гръцкия остров Патмос, който оглавява класация на списание Forbes на 10-те най-идилични места за живот в Европа.

Патмос е малък остров в Егейско море с голяма религиозна история и над 50 църкви. С площ от около 30 кв. км и население малко под 3 хил. души, островът предлага спокойствие и тишина и не гъмжи от туристи. Няма летище и единственият начин на достъп е с ферибот от съседните острови Самос или Кос.

Къща с три спални на пет минути пеш от плажа струва около 300 хил. евро, а жилище с една спалня също близо до плажа, което не е трудно на толкова малък остров, излиза около 160 хил. евро.

„Цените в Патмос всъщност не са се променили много през последната година“, обяснява Елена Панагопуло от агенцията за имоти GoldAcre Estates в Патрас, Гърция. Тя допълва, че докато цените на имотите в Атина паднаха, тези на 227-те населени острова на Гърция остават стабилни.

За да изготвят класацията на най-идиличните места за живот в Европа, от списанието са се обърнали към експерти от секторите на туризма и имотите да посочат своите пет любими дестинации за покупка на жилище, които са успели да се запазят непокътнати. Много от тях звучат непознато, защото остават встрани от забързания масов туризъм.

Веднага след Патмос на второ място се нарежда Лука, град в региона Тоскана в централна Италия с исторически средновековен център, обграден със стена. „Лука има целия тоскански чар на съседните Пиза и Тоскана, но без тълпите“, обяснява Джилиан Пиърсол, маркетинг мениджър в Intrepid Travel. Лука е тих, но същевременно изискан град, с тесни калдъръмени улички, стари църкви и модни бутици, допълва тя. Флоренция е наблизо, на един час път се намира зимният курорт Абетоне, а в обратна посока на същото разстояние има плажове.

Най-търсените имоти са зад стените на средновековния град. Апартамент в самия център тук може да излезе между 300 хил. и 500 хил. евро в зависимост от това от колко реставрация се нуждае. Къща на хълмовете срещу града може да се купи на цена от 500 хил. до 800 хил. евро.

Третото място заема Сеньон, малко село в Прованс в Южна Франция с население малко над хиляда души, голяма част от които са чужденци. Сеньон е едно от най-колоритните провансалски села с къщите си с цвят на мед, смята Луси Уайт, редактор в издателството на пътеводителите Rough Guides.

Предвид размера на селото, има малко имоти за продажба, но се намират след упорито търсене. В момента се предлага за продажба селска къща от 17-ти век с пет спални и двор за 550 хил. евро, докато друга оферта за къща с девет спални и седем бани с голяма градина е за 1,4 млн. евро.

Спокойствието на живота в идиличните дестинации все пак си има цена, отбелязват от списанието.

Ето и цялата класация:

1. Патмос, Гърция (население: малко под 3000 жители) 2. Лука, Италия (90 000) 3. Сеньон, Франция (994) 4. Пиетрасанта, Италия (24 600) 5. Бледското езеро, Словения (население на град Блед: 10 900) 6. Хвар, Хърватска (11 460) 7. Дичлинг, Западен Съсекс (2030) 8. Монтрьо, Швейцария (22 900) 9. Брюж, Белгия (117 200) 10. Линдау, Германия ( 24 540)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
fallback