fallback

Инвеститори обявиха край на мечия пазар при глобалните акции за имоти

В момента тече възстановяване на ключови пазари в Азия, което ще бъде последвано от САЩ през 2010 и Европа през 2011

10:12 | 04.09.09 г.

Двугодишният мечи пазар, който владееше акциите на компаниите за недвижими имоти по света, постепенно отстъпи и в момента на ключовите азиатски пазари тече възстановяване, което ще бъде последвано от САЩ и Европа, смятат от инвестиционната компания Cohen & Steers Inc. 

Възстановяването на ценните книжа в сектора на имотите в Азия ще предшества тези в САЩ през 2010 и в Европа през 2011, е мнението на глобалния инвеститор в акции за имоти, изразено по време на конференция на Европейската асоциация на публичните дружества за недвижими имоти (EPRA), която се провежда вчера и днес в Брюксел.

През последните месеци се наблюдава значителна и бърза промяна на пазарите на ценни книжа за имоти в резултат на това, че паричните и фискалните пакети от стимули помогнаха да се спре рецесията, казва съпредседателят и главен изпълнителен директор на компанията Робърт Стиърс.

„Рекапитализацията на публичните компании за имоти също напредва добре и заедно тези фактори ще инициират нов положителен обратен цикъл за акциите“, посочва той в изявление, цитирано от Ройтерс.

В дългосрочен план стойностите на недвижимите имоти ще се установят на по-високи нива, отколкото пазарът като цяло очакваше, вярва Скот Кроу, мениджър на глобалното портфолио в компанията.

„Нетната стойност на активите на много акции на компании за имоти се повишава благодарение на по-добрите от очакванията парични потоци. Освен това компаниите отново започват да придобиват активи, което също би трябвало да допринесе за създаването на стойност“, отбелязва Кроу.

Според проучване на компанията общият обратен цикъл при имотите ще се състои от три етапа, като се започне с рекапитализация. Вторият етап, преди окончателното фундаментално възстановяване на пазарите, ще се характеризира с големи възможности за придобиване в САЩ, Испания, Германия и Франция и в по-малка степен в Азия, се посочва в него.

Отбелязва се още, че вече започват да се материализират факторите, които по принцип привличат инвеститорите към тръстове за инвестиции в имоти – такива са конкурентна обща възвръщаемост, умерена волатилност, привлекателни текущи приходи и ниска взаимосвързаност с други класове активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 08.09.22 г.
fallback