fallback

Замайващият ефект от кризата върху пазара на имоти започва да отслабва

Пазарът на имоти в Европа отчита положителен климат вече няколко месеца

14:05 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Замайващият ефект от резкия икономически спад започва да отслабва в сектора на недвижимите имоти, смята Саша Хеттрих, управляващ директор на консултантската компания King Sturge за Германия.

„Въпреки че е прекалено рано да се говори за динамична бизнес активност, на места се забелязват по-високи обеми от сделки, което възвърна жизнеността на инвестиционния пазар през последните месеци“.

Въпреки забавените темпове повишението в индекса за пазара на имоти за Европа, изготвян от King Sturge, продължава. Това сочи проучване на компанията, проведено сред 1000 представители на пазара през август.

За девети пореден месец индексът за климата на пазара на имоти отчете повишение, което този път бе от 2,1%. Ръстът е ограничен поради минималното покачване на компонента за инвестиционния климат, който се покачи едва с 1,8%. Индикаторът за климата на наемния пазар в рамките на индекса отчете повишение от 2,7%. Това показва, че въпреки че на този етап не може да се очакват повишения на наемите поради забавянето на реакцията на пазара на имоти в сравнение с общата икономика, възможностите за инвестиции крият известен потенциал.

Повишения отчетоха и показателите за офис климата, който нарасна с 2,1% и този за търговските площи с ръст от 5,9%.

Единствено климатът на жилищния пазар отчита минимално понижение от 0,7% до 115,4 пункта. При все това сегментът е единственият сред останалите, който е над референтния праг от 100 пункта. Това показва, че експертите оценяват сегашната ситуация и перспективите на пазара на жилищни имоти като положителни, сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 06.09.22 г.
fallback