fallback

Ирландският пазар на имоти "не е мъртъв"

Някои сегменти от пазара в Ирландия регистрират повишен обем от сделки през последните месеци, като активността се очаква да се повиши още през есента

11:18 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Погрешно е да се смята, че ирландският пазар на имоти е мъртъв. Въпреки значителния спад в стойностите и инвестиционната активност той демонстрира признаци на подобрение през последните месеци, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

„Определено забелязваме подновена активност в сделките в някои сектори на пазара на имоти в Ирландия през последните месеци и сме окуражени, че обемите от сделки ще се подобрят през есента“, казва Гай Холис, управляващ директор в компанията.

„Въпреки че наемите и капиталовите стойности остават под натиск, погрешно е да се смята, че пазарът е мъртъв, тъй като реалността показва, че на много сегменти на пазара се договарят сделки, а активността нараства с подобренията на икономическите очаквания“, добавя той.

Някои сегменти от пазара в Ирландия регистрират повишен обем от сделки през последните месеци.

Обемът от сделки ще отчете значително подобрение по отношение на инвестиционния и наемния пазар през третото тримесечие, очакват от компанията.

Въпреки това краткосрочно перспективите пред сегменти като строителни терени, хотели и други остават мрачни предвид тяхната зависимост от дълговите пазари.

Със значителния спад на стойността на имотите на всички региони инвестиционният сектор показва подновена активност през последните месеци, се казва в доклада.

Според компанията доходността от първокласни имоти на ирландския инвестиционен пазар през последните месеци се стабилизира, въпреки че на пазара все още има нисък обем от сделки, който да демонстрира тази тенденция.

Офертните наеми на първокласните офис имоти в Дъблин продължават да се намират под натиск, тъй като наемодателите се стремят да привличат приходи на всяка цена. Наемите сега са средно 430 евро на кв. м на година в сравнение с пика им от 673 евро на кв. м преди няколко години.

Общият дял на незаетост в Дъблин в момента е почти 21%, а делът в градския бизнес център на града е 14%.

Обрат в негативния тренд се забелязва и в търговския сегмент, като продажбите на дребно отчитат месечен ръст от 2,2% през юни.

Въпреки това от компанията предупреждават, че това подобрение е много малко и не трябва да бъде приемано като предвестник на възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 08.09.22 г.
fallback