fallback

Нотариуси искат промени в законите за ограничаване на имотните измами

След зачестилите в последните два месеца случаи на имотни измами се забелязва чувство на обществен страх

09:43 | 02.09.09 г.

След зачестилите в последните два месеца случаи на имотни измами се забелязва чувство на обществен страх, коментира пред БТА председателят на Нотариалната камара (НК) Димитър Танев. 

Той каза, че хората идват все повече при нотариусите с въпроси около изгубени лични карти. По думите на Танев през последните два-три месеца се увеличават фалшификаторите на лични карти. Той добави, че почти не е чувал за подобни случаи до средата на годината.

Танев се е срещнал с председателя на Съюза на юристите в България Владислав Славов и специалисти по информационни технологии от МВР. Те са коментирали създаването на информационна връзка между МВР и Нотариалната камара за проверка на личните карти.

Според Танев има нужда от промяна и в Закона за нотариусите и нотариалната дейност - нотариусите трябва не само да имат право на достъп до определени масиви на МВР, а и задължения за такъв достъп.

Председателят на НК посочи, че с фалшива лична карта не може да се открадне правото на собственост върху имот. Независимо от това хората са по-притеснени от този вид злоупотреби, отколкото от тегленето на кредит от банка, което според Танев е много по-опасно откъм възможност за измами.

Танев посочи, че нотариусите нямат мотив за участие в измами при извършване на сделките. Той каза, че е информиран за едва трима осъдени нотариуси и за около десетина, срещу които има повдигнати обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:55 | 19.08.22 г.
fallback