fallback

Едва 5 от 120 обявени проекта за молове в Румъния продължават

В резултат на това моловете, които все пак ще отворят врати, ще се радват на по-голям потенциален пазар

15:37 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънският пазар на имоти бе един от тежко засегнатите в региона поради сравнително по-големия си обем и по-голямата си експозиция към глобалните пазари.

Сегментът на търговски площи се оказа един от основните потърпевши при този спад, след като почти всички по-големи проекти за изграждане на търговски центрове в страната бяха отложени или отменени, а редица от съществуващите съобщиха за трудности при привличането и задържането на наематели.

„В момента на пазара има много малко проекти“, казва Еран Зохер, управляващ директор на унгарската Futureal, която изгражда мола Gold Plaza в Бая Маре в северозападната част на страната.

„От 100-120 обявени проекта едва 3 до 5 имат необходимото финансиране и продължават“, добавя той, цитиран от ZF.

Поради тази причина моделът на търговските центрове, които ще се реализират, вероятно ще се промени. По думите му потенциалният пазар на Gold Plaza ще се повиши до 1,2 млн. клиенти от първоначално изчислените 500 хил., тъй като в северната част на страната в момента не се изгражда нито един друг мол.

Търговският център ще разчита и на значителен брой посетители от съседни окръзи като Сату Маре (в който над 35% от населението са унгарци), за да привлича средно около 20 хил. души на ден.

Инвестицията в Gold Plaza е 97 млн. евро, като се очаква той да отвори врати догодина.

В проучване наскоро бе обявено, че инвестиционната активност на пазара на търговски площи в Румъния е в застой през последната една година.

В края на юли стана ясно, че търговският център Armonia Center в румънския град Браила ще бъде затворен поне за шест месеца поради слаби резултати.

Въпреки това според някои данни по-старите молове в страната с установени позиции на пазара продължават да регистрират сравнително стабилен трафик от посетители въпреки кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
fallback