fallback

Британският архитект Норман Фостър ще работи по мащабен проект в Южна Корея

Проектът обхваща територия от 300 кв. км, която ще бъде превърната в енергийно ефективен център за зелена индустрия

13:33 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британското архитектурно студио Foster + Partners, управлявано от Сър Норман Фостър, съобщи, че е спечелило конкурс за дизайна на мащабен проект в Южна Корея.

Проектът предвижда разширяването на икономическата зона на град Инчон на западното крайбрежие на страната. Той включва развитието на мащабна схема със смесено предназначение, която ще обхване също островите Канхуа и Онджин-гън.

Проектът обхваща територия от 300 кв. км, която ще бъде превърната в енергийно ефективен център за зелена индустрия, обслужва население, което се очаква да достигне 320 хил. жители.

Районът, върху който ще бъдат изградени индустриални, бизнес, културни и жилищни сгради, ще бъде свързан с високоскоростна железопътна мрежа. Проектът ще бъде реализиран на етапи за 10 до 15 години.

Предвижда се Инчон да се превърне в национален център на устойчивата индустрия, в който ще бъдат произвеждани фотоволтаични панели и вятърни турбини в рамките на нов институт за проучване и развитие.

Цялата схема ще използва енергия от биомаса, автомобили, оборудвани с водородни горивни клетки и хидропонични покриви на сградите (покрити с растения, отглеждани в хранителна течност, без пръст, бел. ред).

Фостър работи по редица международни инфраструктурни, индустриални и бизнес проекти. Той е архитект и на един от големите ваканционни и развлекателни проекти, които бяха запланувани за развитие на българското Черноморие – Black Sea Gardens, на стойност 1 млрд. евро. В края на юни бе съобщено, че работата по проекта е спряна поради затруднените условия на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
fallback