fallback

Отчитат стабилизиране на жилищните цени у нас

Цените на жилищата у нас може да достигнат дъното през следващите 4-5 месеца, прогнозират от сектора

16:13 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищните имоти, обявени за продан в столицата и в големите градове, са се стабилизирали през последните месеци. Все по-рядко продавачите променят цената на обявените имоти в посока надолу, а цените на имотите в по-големите градове отбелязват все по-малък спад, сочи анализ, изготвен на базата на данни на сайта за имоти Topimoti.bg.

Ако през месец февруари в столицата имотите, обявени за продажба с понижени цени, са 6,88% от всички оферти в базата данни на портала, то за август те са едва 3,84%, като тази тенденция започва още от месец май, посочват от сайта.

Забавянето на кризата се забелязва и при сравнение на спада в средните офертни цени за София, които през май спрямо април са били с 2,8% по-ниски. През месец юни спрямо май те са намалели с 1,9%, а през юли са били с 1,6% занижени в сравнение с май. Осезателна е обаче промяната в края на август, когато промяната на цените спрямо предходния месец и едва 0,6%.

Подобна е тенденцията и в други големи градове като Варна, Бургас и Пловдив, където също се забелязва спад на офертите с намалени цени, въпреки че и в трите града в процентно отношение та са повече от тези в София.

Тези данни до голяма степен са логични, имайки предвид, че голяма част от инвестиционните компании намалиха цените на обектите си до нива, близки до минимално възможните продажни цени, коментират от компанията.

Положителен ефект върху пазара на имоти оказа и политиката на малка част от банките, които отвориха портфейлите си за ипотечни кредити и (макар и при по-тежки условия) финансират имоти главно ново строителство с разрешение за ползване.

Въпреки всичко това обаче, инвестиционните компании все още изпитват сериозни затруднения с продажбата на обектите си. Предприемачи по Черноморието споделят, че разчитат основно на купувачи от Русия. Те обаче често търсят завършени и дори обзаведени апартаменти на първа линия или в голяма близост до плажната ивица.

От компанията прогнозират, че темповете на спада на цените на имотите в България през следващите 4 до 5 месеца ще се забавят още повече, след което те ще достигнат своята минимална стойност.

Миналата седмица специалисти казаха, че пониженията на цените на ваканционните имоти по Черноморието достигат в някои случаи до 60% в сравнение с нивата преди кризата.

От Five Star Investments Ltd., която работи с руски купувачи, казаха, че руснаците проявяват интерес главно към луксозни имоти по северното Черноморие на цени над 250 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 08.09.22 г.
fallback