fallback

Собственикът на AFI Europe отчита като главна грешка инвестициите в САЩ

Милиардерът Лев Левиев остава оптимист за бъдещето въпреки финансовите затруднения на компанията му

15:20 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят и собственик на израелската група за имоти Africa-Israel Investments, милиардерът Лев Левиев, смята, че основната грешка на компанията са били инвестициите в САЩ.

Групата, която изгражда и мащабни проекти в Източна Европа и България чрез своето дружество AFI Europe, бе сполетяна от редица финансови бедствия. Тя отчете 1,52 млрд. израелски шекела (400 млн. долара) загуба за второто тримесечие на годината. Дълговете на компанията в момента са на стойност 10 млрд. шекела, а цената на книжата й в Тел Авив се срина с 25,5% по време на търговията днес, пише Globes.

Въпреки това Левиев остава оптимист за бъдещето на компанията.

„Аз съм тук с високо вдигната глава и оптимизъм“, казва той. „Нямаме какво да крием или от какво да се срамуваме. Africa-Israel е горда със своите служители и инвеститори.“

Запитан в какво компанията е сбъркала, той казва: „Бих искал да се концентрирам върху бъдещето. Станалото – станало. Но нашата основна грешка бяха инвестициите в САЩ.“

Africa-Israel Properties търси различни модели за справяне с ликвидната криза в компанията. Наскоро бе съобщено, че тя планира да привлече 192 млн. израелски шекела чрез частно предлагане.

Миналия месец бе съобщено, че компанията е предприела истинска „битка за оцеляване“, тъй като трябва да си осигури средства за плащания по заеми след 2010 г.

„Работя по 20 часа на ден от началото на кризата“, казва Левиев. „Ние имаме добро управление и съм сигурен, че ще излезем успешно от кризата. Не съм откраднал и не съм измамил никого. Аз правя всичко по силите си и много хора направиха пари от акциите на Africa-Israel".

AFI Europe има няколко проекта в България. Сред тях са жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна и логистичен парк в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
fallback