fallback

Очаква се бум от завършени офис сгради в Европа тази година

Предлагането ще се свие отново през следващите две години

11:56 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Завършените проекти за изграждане на офис сгради в Европа, Близкия изток и Африка се очаква да достигнат един от сравнително по-високите обеми за последните години, което ще доведе до по-голям избор от офис пространства за наемателите в краткосрочен план. Повечето от въпросните проекти са спекулативни схеми, стартирани през периода на бума, се казва в нов доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

В някои градове като Лондон и Прага делът на незаетите площи отчете значителни повишения през последната година. Обемът на завършените проекти тази година се очаква да надвиши този от миналата, като той вероятно ще е по-голям и от обема, очакван през 2010 г., тъй като предприемачите продължават да отлагат проекти, чието строителство вече не е започнало. Това означава, че изборът от нови сгради ще стане по-ограничен след 2011 г.

Наемателите, които търсят рационални начини, за да оптимизарат разходите си за наеми, се стремят да се възползват от сегашното предлагане. Индексът на CBRE за свободните площи в 27-те страни членки се е покачил до 7,8% през второто тримесечие на 2009 г. от 6,7% през първото на 2008 г.

На повечето големи пазари в Европа се наблюдават значителни спадове в офис наемите, което прави позицията за преговори на наемателите още по-силна. Най-значителни са пониженията на пазарите в Лондон, Мадрид и в Централна и Източна Европа. Дори и на онези пазари, където наемите засега са по-стабилни като Франкфурт и Милано, се предлагат по-дълги гратисни периоди и други бонуси, като наред с това има все по-голяма възможност за договаряне на по-кратки периоди за наем.

„Влошаващите се икономически условия в Европа продължиха да притискат наемателите да рационализират своите портфейли от имоти“, казва Матю Пълън, директор Глобални корпоративни услуги в CBRE. „Очакваме и още свиване на търсенето на площи в региона, което ще продължи да поставя наемодателите под натиск да предлагат по-гъвкави условия на наемателите. Въпреки това от значение е да се подчертае, че наемателите трябва да опитат да разберат безпрецедентните условия, в които наемодателите се намират, преди да се опитват да предоговарят, за да не искат невъзможното...“.

По мнението на Пълън наемателите имат срок от около 12 месеца, за да се възползват от сегашните пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 08.09.22 г.
fallback