fallback

Слабо полугодие за инвестиционния пазар на търговски площи в ЦИЕ

Общата инвестиционна активност на всички сегменти в региона е под 600 млн. евро

13:33 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният пазар в сегмента на търговските площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остана много слаб през първите шест месеца на годината, когато бяха сключени едва десетина сделки. По-голямата част от тях бяха малки по обем под 10 млн. евро всяка, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

Регионът на ЦИЕ продължава да бъде един от най-засегнатите в Европа с обща инвестиционна активност на всички сегменти на стойност по-малко от 600 млн. евро.

Особено „спокойни“ бяха първите шест месеца на годината в ЦИЕ, като редица от по-малките пазари не отчетоха нито една сделка, се казва в доклада.

За сравнение инвестициите в търговския сегмент в региона през първото полугодие на миналата година бяха на стойност над 2 млрд. евро.

Инвестиционната активност на пазара на търговски площи бе ниска и в цяла Европа през периода. Въпреки това, поради още по-голям спад в инвестициите в другите сегменти, делът на търговските площи се увеличи до 35% в сравнение с около 26% през досегашните години.

Ограниченият дългов пазар показва малко признаци на раздвижване и на повечето пазари се забелязват трудности с осигуряването на финансиране.

За разлика от предишните години през първите шест месеца на 2009 г. бяха осъществени много малко мащабни сделки и средният обем на транзакциите спадна до едва 23 млн. евро.

Делът на международните инвеститори също се понижи и през периода бе едва 22%, като бе почти изцяло концентриран в сегмента на търговските центрове.

През останалата част от годината основната движеща сила по отношение на капиталовите стойности на търговските имоти в Европа ще бъде промяната в наемните нива. Досега наемите бяха сравнително устойчиви, особено що се отнася до първокласните търговски обекти. Очаква се те да останат значително стабилни на рецесията и занапред.

Липсата на качествени продукти за продажба на пазара, както и рестриктивните условия за финансиране, бяха главните фактори, които ограничаваха динамиката на инвестиционната активност досега. Все пак в близко бъдеще се очаква тя да се повиши, тъй като все повече инвеститори виждат изгодни възможности при сегашните ценови нива, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
fallback