fallback

Предвиждат водеща роля на АДСИЦ-овете при възстановяването в САЩ

Много експерти смятат, че фондовете от типа REITs ще поемат доминираща роля на пазара за сметка на непубличните инвестиционни фондове

11:38 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционните тръстове за имоти в САЩ (REIT, подобни на нашите фондове АДСИЦ) се очаква да водят пазара в процеса на възстановяване. Тази година те са привлекли близо 15 млрд. долара нов капитал на фондовия пазар, като само за този месец са осигурили 2 млрд. долара дългово финансиране, пише Wall Street Journal.

Тези сделки размиха акционерната структура при тръстовете, но помогнаха на много от тях като оператора на молове Simon Property Group Inc. и собственика на складови площи ProLogis да избегнат затрудненията при обслужване на своите кредити и да се сдобият с покупателна мощ, когато пазарът достигне дъното.

Не такова е положението при непубличните инвестиционни фондове, които се превърнаха в звезди на Wall Street по време на периода на бума. Все повече от тях отчаяно се опитват да привлекат нови средства, за да подкрепят съществуващите си инвестиции.

Сега фондовете от типа REIT се очаква да се превърнат отново в доминиращите играчи на пазара в САЩ, когато секторът на бизнес имотите започне да се възстановява.

Много наблюдатели смятат, че преструктурирането на пазара ще бъде сравнимо по мащаб с това в началото на 90-те години на миналия век, когато много строителни предприемачи станаха публични компании, за да избегнат фалит и спомогнаха на инвестиционните тръстове за имоти да се превърнат в основна сила на пазара, пише изданието. За разлика от тях много от водещите непублични фондове тогава изчезнаха от сцената на имотите.

По рано тази година експерти предвиждаха, че в сектора на инвестиционните тръстове за имоти се очакват множество сделки по сливания и придобивания, в които по-силните компании ще придобият своите по-слаби конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
fallback