fallback

Цените на имотите в Турция се повишиха през юли

Най-големият ръст от 3,65% е регистриран в Коджаели, следван от Адана с повишение от 1,09%

11:25 | 26.08.09 г.

Цените на имотите в шест големи града в Турция се повишиха през юли, а наемите също нараснаха в няколко популярни туристически дестинации, сочи индекс за пазара на имоти в страната на Reidin.com, изготвян съвместно с Garanti bank.

Най-голям ръст от 3,65% е регистриран в Коджаели, следван от Адана с повишение от 1,09%. На трето място е столицата Анкара с ръст от 0,98%, а в Истанбул цените се увеличават с 0,84%.

Наемите нарастват с 1,7% в Измир, с 1,24% в Адана, с 1,2% в Истанбул и с 0,24% в Анкара. В Коджаели, където цените за продажба са нараснали най-силно, наемите падат най-много – с 1,84%, докато в Бурса намаляват с 1,06%.

Повишенията на цените се обясняват с падащите лихвени нива в страната.

„Отчитаме лек спад на интереса към имоти в Турция от юни, когато турската лира беше много слаба спрямо британския паунд, въпреки че имотите в страната към момента все още са с близо 9% по-евтини за английските купувачи в сравнение с април. Въпреки че общата активност пада като цяло, расте интересът към препродажбите на имоти в Турция, защото хората знаят, че чужденците могат да получат ипотека в Турция само за завършени имоти“, коментират от британския портал за инвестиции в имоти в чужбина Property Abroad.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
fallback