fallback

Либия се готви да налее милиони в имоти в лондонското Сити

Държавният инвестиционен фонд на страната вече купи две сгради в британската столица за общо 275 млн. паунда и е поръчал на консултантите си да търсят още

10:17 | 26.08.09 г.

Либия се готви да инвестира милиони британски лири в имоти в Лондон. Държавният инвестиционен фонд на Либия (LIA), който управлява 65 млрд. долара, вече купи две сгради в британската столица през последните месеци на обща стойност 275 млн. паунда и е поръчал на консултантите си в сектора да търсят още, пише Guardian.

Британският вестник е научил още, че базираният в Триполи държавен фонд се готви да отвори първия си клон в Лондон, откривайки пътя за инвестиции от милиарди долара през Ситито.

Плановете на Либия за инвестиции в изгодни сделки с имоти в Западна Европа станаха известни още през март.

През юли LIA купи търговско-административната сграда Portman House на Оксфорд Стрийт за 155 млн. паунда от британската компания за имоти Land Securities. През декември фондът придоби офис сграда в сърцето на Ситито точно срещу сградата на Английската централна банка за 120 млн. паунда.

„Те търсят още имоти в Лондон, основно бизнес имоти, защото не са засегнати от кредитната криза“, коментира пред изданието Джереми Грей, управляващ директор на James Andrew, която е консултирала LIA при покупката на имота на Оксфорд Стрийт. „Те купуват, когато цените са ниски, и не продават. Това са дългосрочни инвеститори“.

Фондът притежава и други имоти в британската столица, закупени през 90-те години на миналия век, казва Грей. Сега фондът търси сграда, в която да отвори свой офис в Лондон.

Пазарът на бизнес площи в Лондон се срина с около 30% от пика си заради рецесията, която сви търсенето на магазини и офиси. Поевтиняването на паунда също прави Великобритания по-привлекателна за чужди инвеститори.

Официален коментар от LIA или от либийското посолство на Острова не е даден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
fallback