fallback

Ипотечното звено на Citigroup набира персонал заради проблемните ипотеки

Близо 4 хил. души от персонала на подразделението ще се грижат за модифицирането на просрочените ипотечни заеми

14:55 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководството на американската финансова група Citigroup съобщи, че ипотечното звено на банката е наело 1400 нови служители през тази година, за да успее да преструктурира проблемните ипотечни заеми. Причина за това стана натискът на администрацията на президента Барак Обама върху кредитните компании да направят своите ипотечни заеми по-достъпни.

Броят на служителите в ипотечното звено на базираната в Ню Йорк финансова група вече наближава 10 хил. души и по този начин се върна на нивото си отпреди началото на масовите съкращения в Citigroup през миналата година. Близо 4 хил. души от персонала на подразделението ще се грижат за модифицирането на просрочените ипотечни заеми, предаде Bloomberg.

Американското правителство ще предостави 75 млрд. долара субсидии от парите на данъкоплатците на ипотечните кредитори, за да могат да преструктурират колкото се може по-скоро проблемните ипотечни заеми. Крайната цел е те да станат по-достъпни и лесни за изплащане и да се предотврати нарастването на възбраните върху недвижими имоти, които оставят хората на улицата.

Програмата на финансовото министерство на САЩ, наречена „Достъпен дом“ (Home Affordable Modification Program), стана задължителна през април за всички ипотечни кредитори в САЩ, които са получили средства в рамките на федералната програма за освобождаване от проблемните финансови активи (Troubled Asset Relief Program) на стойност 700 млрд. долара.

В рамките на тази програма Citigroup получи финансова помощ от държавата в размер на 45 млрд. долара. Така банката избегна фалит и успя да се справи със загубите от проблемните ипотечни заеми и базираните върху тях ценни книжа. Намаляването на пазарната капитализация на финансовата група обаче стана причина за изваждането й от индекса Dow Jones IA през юни.

Програмата „Достъпен дом“ предвижда ипотечните банки да намалят лихвените проценти по ипотечните заеми, да удължат техния срок и да отложат или опростят за известен период изплащането на главницата. За всяка извършена модификация, която отговаря на изискванията на държавата, банките могат да получават 1000 долара субсидия от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
fallback