fallback

Луксозни хотели на звездна диета

Много щатски оператори на луксозни хотели се отказват от звездния си рейтинг, за да намалят разходите си

11:29 | 25.08.09 г.

Луксозните хотели, които са една от най-засегнатите индустрии от рецесията, вече често решават да преминат в по-ниска категория, отказвайки се от няколко от звездите си, за да пестят пари.

Американската верига луксозни хотели Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. ще намали нивото на обслужването в някои от обектите си и ще жертва няколко звезди, докато индустрията започне да се възстановява, казват от компанията. Hilton Hotels Corp. и InterContinental Hotels Group Plc вече понижиха категорията на няколко от своите хотели, пише Bloomberg.

„Поддържането на звездите изисква огромни капиталови инвестиции”, казва Стивън Боленбах, който напусна поста на изпълнителен директор на Hilton, когато Blackstone Group LP купи компанията през 2007 г. „Категориите не са базирани на реализирането на добра възвръщаемост от инвестицията”.

С настъпването на рецесията операторите на луксозни хотели все по-трудно привличат почиващи, а компаниите са принудени на свият бюджетите си за командировки. Това води до намаляване на цените за стая и отпадане на някои удобства като подаръци, цветя в стаите, безплатни вестници и 24-часово обслужване по стаите.

Нивото на заетост при луксозните хотели по света се понижи до 57% през първите седем месеца на годината спрямо 71% за същия период на предходната година, което е по-голям спад в сравнение с други видове настаняване, коментират от Smith Travel Research.

Средната цена за стая в най-луксозните хотели по света се е понижила с 16% до 245,13 долара, показват данни на Smith Travel Research. Цените в хотелите от среден ранг пък са паднали с около 13% до 87,12 долара.

В САЩ звездите на хотелите се присъждат от туристически пътеводители, като тези, предлагани от американската автомобилна асоциация и Mobil Travel Guidе. В международен аспект обаче не съществува стандартна класификация. В някои страни рейтингът се дава от браншови асоциации.

Hilton се отказа от петзвездния рейтинг на Hilton Plaza в центъра на Виена тази година и преднамерено не обявява официалната категория на друг свой хотел в града, казва Клаудия Уитман, говорител на компанията. По думите й операторът се отказва от звездния рейтинг на хотелите си отчасти заради различни стандарти, наложени в отделните страни. InterContinental също реши да не подновява петзвездната класификация на своя единствен хотел в австрийската столица, съобщи говорител на компанията.

За да станат петзвездни щатските хотели трябва да предложат „изключително различна среда, предлагаща постоянно превъзходни и персонализирани услуги”, гласи определението на Mobil Travel Guide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
fallback