fallback

Мощен ръст в пазарната оценка на американските ипотечни гиганти

Акциите на Fannie Mae почти удвоиха цената на акциите си за седмица, при Freddie Mac повишението е над 80 на сто

18:44 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарната капитализация на два от стълбовете на американския ипотечен пазар – Freddie Mac и Fannie Mae, бележи рязък скок през изминалата седмица. Това показва, че доверието на инвеститорите в бъдещето на американската икономика се засилва все повече.

Мощният ръст в пазарната оценка именно на ключовите компании в сектора, който доведе до глобалната икономическа криза, вероятно се дължи на прилив на спекулативен капитал на пазарите, смятат анализатори.

Днес акциите на Fannie Mae се движат с ръст от 47 на сто до 1,76 долара за акция, като в самия старт на сесията книжата на компанията отчитаха ръст от над 50 на сто. Спрямо цената от 0,93 цента за ценна книга, постигнати миналия понеделник, пазарната капитализация на Fannie скача с над 90 на сто.

Книжата на Freddie Mac добавят 30 на сто до 2,24 долара за акция в днешната сесия. Така поскъпването им спрямо миналия понеделник е почти 80 на сто. Тогава една акция на компанията струваше 1,28 долара.

Двете компании отчетоха остър спад в пазарната си оценка през последните две години, тъй като секторът на недвижимите имоти и ипотечното кредитиране бе подложен на силен натиск и тотални разпродажби.

Поради тази причина дори острият ръст в цената на акциите на Fannie и Freddie все още не може да компенсира сериозният спад в пазарната капитализация на двете компании.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:16 | 28.08.22 г.
fallback