fallback

Завой от 180 градуса на пазара на търговски площи в Букурещ

Предпазливост и несигурност царят на пазара, на който не се състоя нито една инвестиционна сделка за полугодието

16:03 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Активността на пазара на търговски площи в Букурещ направи завой от 180 градуса през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата.

Инвестиционният пазар в сегмента на практика замря и е изключително трудно да бъде оценен в момента. През периода на пазара не се състоя нито една сделка – ситуация, съпроводена с високо ниво на нестабилност на финансовите и икономическите пазари. Главната тенденция на пазара е предпазливостта от страна на инвеститорите. С липсата на сделки още от 2008 г. насам както инвеститорите, така и финансиращите институции, са започнали да гледат на пазара с още по-голяма предпазливост, като особено второстепенните активи станаха свидетели дори на още по-голямо покачване на доходността – процес, който продължава дори сега, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Пазарът се характеризираше с несигурност по отношение на развитието на нови проекти, повишени нива на незаетост в моловете и в магазините на търговските улици, както и с отлагане на отварянето на редица магазини до установяването на по-стабилна ситуация.

Потребителското доверие в Букурещ отбеляза значителен спад, а покупателната способност се понижи, след като националната валута изгуби около 15% от стойността си спрямо еврото.

Въпреки тези фактори Букурещ все още е по-безопасен пазар в сравнение с други градове в Румъния поради по-високия доход на населението и по-ниското ниво на безработица. Средният нетен доход в Букурещ е с около 35% по-висок от останалата част на страната, а безработицата от 1,7% е една от най-ниските за ЕС.

Търговските обекти в румънската столица не бяха подминати от процеса на предоговаряне на наемните условия. Въпреки че първоначално към подобни искания нямаше какъвто и да било отговор от страна на собствениците на имотите, по-късно някои от тях бяха приети.

Както и на други пазари кризата изцяло разграничи първокласните от второстепенните активи и локации. За първите наемите бяха понижени с 5-10% за някои наематели, докато за второстепенните локации те спаднаха с 15-20%.

Поради затруднените условия голяма част от проектите в процес на изграждане бяха отложени с 12 до 24 месеца, като от CBRE смятат, че съществува голяма вероятност много от тях да бъдат изцяло отменени.

За втората половина на годината се очаква на пазара да излязат два от най-големите мола досега в Румъния, които ще увеличат обема на наличните площи с 30% до 675 хил. кв. м брутна отдаваема площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 08.09.22 г.
fallback