fallback

Големите загуби на имотните магнати в Москва

Шокът на пазара на имоти в руската столица изненада големите играчи в сектора

11:15 | 24.08.09 г.

Гигантско пластмасово сърце бие символично на горните етажи на недовършена офис кула в Московския бизнес район „Москва Сити“. Това май е единственият признак на живот на пазара на имоти в руската столица, пише Times Online. Московските предприемачи бяха засегнати от намаляващо търсене и остър недостиг на кредитиране за завършване на проектите, а цените загубиха 60% в рамките на година.

Резултатите, или по-скоро липсата на такива, са видни навсякъде из Москва – бездейни кранове стърчат до недовършени сгради на пусти терени. Планове за емблематични проекти, като 612-метровата „Кула Русия“, са замразени. Навремето гласен за най-високия небостъргач в Европа, проектът ще доведе до създаването на паркинг.

Mirax, най-големият предприемач в Русия, е сред най-тежко засегнатите. Компанията се бори за оцеляване под заплахата да й бъдат отнети активите в Москва Сити, включително частично построената „Кула Федерация“ (с височина от 506 м комплексът има амбицията да стане най-високата сграда в Европа), за да уреди задължения в размер на 242 млн. долара. Миналата седмица компанията обяви, че спира финансирането на всички строителни проекти.

Сергей Полонски, главен изпълнителен директор на компанията, пише в блога си: “Не успяхме да получим нито един банков заем за финансиране на строителство през изминалата година, нито да продадем и един квадратен метър през последния месец или да получим вноски за продадени имоти. Ситуацията прави невъзможно продължаването на финансирането“.

Полонски беше толкова сигурен, че имотите ще излязат невредими от икономическата буря, че през октомври заяви пред репортери, че ще изяде вратовръзката си, ако цените не се повишат с 25% в рамките на 18 месеца. Днес изглежда ще му се наложи да загуби повече от вратовръзката си, коментира британското издание.

Шокът на пазара на имоти в Москва дойде толкова внезапно, че парадоксално 2009 година вероятно ще бъде рекордна по отношение на завършени проекти въпреки пресъхващото търсене, което допълнително ще засили натиска върху предприемачите.

„Тези проекти бяха стартирани преди две-три години, когато пазарът преживяваше бум и имаше очаквания за засилване на търсенето. Обемът на завършените проекти след 2010 г. ще бъде доста малък и ще зависи от това дали предприемачите ще се завърнат към проектите си”, коментира Владимир Пантюшин, директор на отдела за икономически и стратегически проучвания в консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Средната цена за офис площи в Москва е паднала с над 50 на сто до 5600 долара за кв. метър. При търговските центрове цената се е понижила до 2400 долара. „Вероятно е много по-ниска от това в реалност“, допълва Пантюшин.

Цените на жилищните имоти, които се увеличиха четирикратно от 2000 г. до пика си от близо 26 хил. долара за кв. метър на най-добрите локации миналата година, също падат рязко. Проучване на Blackwood Real Estate отчете 20% понижение засега тази година, а според брокери на имоти продажби се реализират на 30% под офертните цени.

Други предприемачи също понасят удари. Акциите на групата PIK загубиха 98% от стойността си от началото на кризата, като паднаха от 32,50 долара през май миналата година до едва 51 цента към март. Съоснователите на компанията Кирил Писарев и Юри Жуков изпаднаха от списъка с милиардерите на Forbes, след като загубиха по около 5,5 млрд. долара.

Друг руски магнат от сектора на имотите - Шалва Чигирински, изглежда избяга от Русия, след като данъчните започнаха разследване. Чигирински изостави проекта за „Кула Русия“, след като не успя да намери финансиране или достатъчно наематели. Освен това той спечели оспорван търг за ремонт и развитие на хотел Русия в близост до Кремъл, въпреки че направи най-ниското предложение. Градските власти вече са поели контрола над този проект.

Междувременно растат портфейлите от имоти на двете най-големи контролирани от държавата руски банки - Sberbank и VTB, които стават собственици на сгради в замяна на неплатени дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
fallback