fallback

Какви спестявания може да постигнем при продажба на имот по интернет?

В интернет собствениците могат да избегнат комисионата на традиционните брокери от 1 до 3% от продажната цена на имота

17:14 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Собствениците на имот могат да спестят значителни разходи ако продават по интернет, като за Великобритания тази сума е над 3 хил. паунда на имот, сочи ново проучване.

С продажбата в интернет собствениците могат да избегнат комисионата, заплащана на традиционните брокери, която варира между 1 и 3% от продажната цена на имота.

Проучване, проведено от организацията за защита на потребителите Which?, посочва, че комисионите на онлайн брокерите са значително по-ниски, от порядъка на 0,5%.

В проучването се сравняват три интернет брокера, които продават имот с офертна цена от 200 хил. паунда, и потенциалните спестявания от тях спрямо услугите на брокерска агенция със средна комисиона от 1,5%.

Някои собственици може да предпочетат изцяло да заобиколят какъвто и да било посредник и да продадат самостоятелно. От Which? обаче предупреждават, че този модел може да струва пари и време за маркетиране на имота.

„Времената се променят. Няма нужда да плащаме за витрини на брокерските агенции, за минибарове, телефони и фирмени коли. Ако искате по-скоро да спестите тези пари и да ги похарчите за почивка на Сейшелските острови или за кухня, когато се преместите в новия си дом, обявете къщата си онлайн“, коментира Сара Бийни, водещ на телевизионно предаване за имоти и основател на сайт за имоти.

„Сега през 2009 г. повечето хора, които искат да купят къща, влизат в интернет, пишат в Google „къщи за продан близо до Нортхямптън“ и получават модерен аналог на брокерските агенции. Вие сте на един клик разстояние от онлайн портал, където може да проверите всичко, което е на пазара, за колко пари се продава и можете да изтеглите всички подробности“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
fallback