fallback

IKEA очаква до 12% ръст на продажбите в Румъния за тази финансова година

От компанията обаче се въздържат прогнози за месеците след септември и казват, за когато казват, че е възможен и по-неблагоприятен сценарий за продажбите

14:11 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

IKEA Romania, най-големият дистрибутор на мебели в страната, прогнозира 11-12% ръст в продажбите, изчислени в леи за финансовата година до края на август в сравнение с предходната.

Търговският мениджър на компанията Корнел Присан казва, че продажбите през септември също ще бъдат на добри нива, като обаче се въздържа да прави прогнози за нивата през следващите месеци, пише ZF.

Той казва, че е възможен и „по-малко атрактивен“ сценарий за следващите месеци, предвид пониженото потребление и слабата икономика.

„Има много фактори, върху които нямаме контрол“, казва той на въпрос за прогнозите за следващата финансова година.

През юни той бе казал, че евентуален спад в продажбите „няма да е трагедия“, тъй като това е временна ситуация.

„Търсенето или нуждите се формират и нарастват, те не може да изчезнат. Хората имат нужда от дадени продукти. Те може да не могат да си ги позволят в даден момент, но това не означава, че нямат нужда от тях“, коментира той.

IKEA отчете ръст от 5% в продажбите за първите три месеца на 2009 г., като бе единствената компания за мебели в страната, която регистрира ръст. Mobexpert обяви 5% спад за периода, а понижението за Silvarom бе над 30%, пише изданието.

За миналата финансова година IKEA отчете 4,4% норма на печалба в сравнение със 7,8% за предходната година. В резултат на това нетната й печалба се понижи с 4% до 3,9 млн. евро.

Наскоро от компанията казаха, че смятат да продължат програмата си за разширяване на Балканите въпреки някои бюрократични трудности и проблеми с откриването на подходящи терени в страни като Сърбия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 21.08.09 г.
fallback