fallback

Да очакваме ли още спад на цените в САЩ заради вълна от отнети имоти?

Жилищните цени на пазара са вече достатъчно понижени, за да се конкурират с тези на финансовите институции, сочи проучване

13:33 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Многобройни собственици на жилища в САЩ са изправени пред ситуация, в която губят имота си, тъй като не могат да обслужват ипотеката върху него. Тези имоти биват отнети от кредитиращите институции, които на свой ред ги предлагат на пазара на понижени цени.

Много наблюдатели се опасяват, че тази вълна от продажби от страна на финансовите институции може да потопи още повече цените в САЩ.

Преди дни RealtyTrac публикува данни, според които броят на отнетите жилища се е увеличил със 7% през юли в сравнение с предходния месец и с 32% в сравнение с преди годиона. Юли е третият месец през последните пет, който отчита рекордна активност по отнемане на имоти. Най-висока е активността в Невада, Аризона, Калифорния и Флорида, които представляват над половината от всички отнети имоти, сочи информация на компанията за проучвания в областта на имотите Radar Logic.

За щастие има основание да се смята, че на много пазари, включително и на онези, които са най-много засегнати от скорошните отнемания, вълната от предлагане на отнети имоти няма да доведе до значително спадове на жилищата на общия пазар, казва от компанията.

В много градове продавачите вече са понижили цените значително, за да могат да се конкурират с финансовите институции, които продават имотите, които са отнели поради необслужване на ипотеките. В 14 от 25 пазара, включени в проучване на компанията, над половината от всички жилища, продадени през юни, са били продадени на цени, сравними с тези на отнетите имоти, продавани от финансовите институции.

На пазарите с по-висока активност по отнемане делът на продажбите на такива нива е дори още по-висок. В Лас Вегас този дял е 67%, за Лос Анджелис е 62%, а за Финикс – 71%.

Поради тази причина от компанията смятат, че ценовите нива на свободния пазар не са в такава степен уязвими от появата на ново предлагане на жилища на значително понижени цени на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
fallback