fallback

4 млн. ипотеки в САЩ са просрочени

Според ипотечните кредитори потопът от просрочени ипотеки ще стигне връхната си точка през есента на 2010 г.

11:27 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на американците, които са забавили с поне 30 дни дължимите вноски по своя ипотечен заем, се е повишил с 44% на годишна база през второто тримесечие на 2009 г. Над 4 млн. от всички включени в проучването 45 млн. ипотечни заема са просрочени, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ.

Това увеличава дела на просрочените ипотеки до рекордните 9,24% от всички отпуснати ипотечни заеми за периода от април до юни. Ставката обаче не включва имотите, върху които е наложена възбрана и са в етап на отнемане поради неспособността на заемополучателя да изпълнява своите задължения по кредита, предаде CNN.

Около 4,3% от ипотеките се намират в този етап спрямо 3,9% за първите три месеца на годината и 1,6% за второто тримесечие на 2008 г. Общият брой на просрочените ипотеки и възбраните върху имоти през второто тримесечие възлиза на 13,6% от всички включени в проучването ипотечни заеми, което също е рекордно висока стойност.

Специалистите от Асоциацията на ипотечните банкери прогнозират, че броят на просрочените ипотеки и наложените възбрани ще продължи да расте заедно с безработицата. Според тях безработицата в САЩ, както и просрочените заеми, ще достигнат своя пик до средата на 2010 г. Броят на наложените възбрани ще започне да се понижава шест месеца след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
fallback