fallback

Дълговото финансиране и фондовете за имоти през следващите 2 години

Фондовете, стартирани през 2006 и 2007 г., когато капиталовите вложения бяха най-големи, имат най-много потенциални проблеми с дълговете си

10:33 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Значителен брой инвеститори в непублични фондове за имоти в Европа са били изправени пред ситуация, в която е трябвало да им бъде отнет актив поради необслужван кредит, от втората половина на 2008 г. насам, сочи проучване на Европейската асоциация на непубличните фондове за имоти (INREV).

Според него 28% от инвеститорите във фондове за имоти и 24% от фондовете от фондове са инвестирали в поне един фонд, който е спрял да обслужва кредита си и в резултат на това е загубил имот. Проучването е направено сред инвеститори, фондове от фондове, фонд мениджъри и шест кредитни институции.

По отношение на година на създаване фондовете, стартирани през 2006 и 2007 г., когато капиталовите вложения бяха най-големи, имат най-много потенциални проблеми с дълговете си.

Над половината от инвеститорите в непублични фондове за имоти в Европа са били помолени за нови вложения във фонда от втората половина на миналата година досега, поради проблеми с кредитите. В отговор на това една пета от инвеститорите и 13% от мениджърите на фондове от фондове са направили нови инвестиции.

Значителна част от анкетираните казват, че техните фондове са предоговорили заемите си със своите кредитори.

Запитани за техните прогнози за следващите две години по-голямата част от анкетираните от всички групи смятат, че фондовете ще разчитат в по-малка степен на дългово финансиране. Също така повечето от тях очакват по-ниски средни нива на задлъжнялост при фондовете. Инвеститорите ще се насочват към фондове, използващи по-малко ливъридж в сравнение с периода преди спада.

Банкерите в проучването са казали, че фондовете се характеризират с „високо ниво на професионализъм“ при справянето с въпросите по кредитирането. Въпреки това те казват, че фондовете може да подобрят ситуацията, като заемат по-проактивна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 21.08.09 г.
fallback