fallback

Все по-интересни времена се задават за пазара на бизнес имоти

Неизвестните общо взето се въртят около това колко още ще падат наемите

15:12 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Със стабилизирането на доходността, промяната в наемите се превръща в основният фактор, движещ корекцията на капиталовите стойности при бизнес имотите.

На повечето европейски пазари се забелязват понижения в стойностите на имотите през второто тримесечие, но спадът изглежда, че вече се забавя, като в зависимост от сектора той е между 17 и 21%, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

„Следващата фаза от движението на капиталовите стойности ще бъде интересна, като ще зависи изключително от степента, в която рецесията ще понижи наемите и ще увеличи незаетите площи“, казват от компанията.

Досега ефектът върху наемния пазар бе сравнително ограничен за повечето градове. Въпреки това рецесията засегна икономиката толкова бързо, че нивата на трудовата заетост, които са съществен фактор за търсенето на офиси и косвено на търговски площи, все още не са проявили в пълна степен реакцията си спрямо икономическия спад.

Другата неизвестна стойност е степента, в която очакваният спад на наемите е вече калкулиран в сегашните капиталови стойности. С изясняването на степента на спада може да се очаква и последваща реакция на доходността, в зависимост от това дали ефектът върху наемите е по-голям или по-малък от очакваното.

През второто тримесечие на 2009 г. бе отбелязан застой на бързия спад на доходността от първокласни имоти в Европа. Въпреки че тя все още отчита тримесечен ръст, той е едва три базисни пункта в сравнение с 26 пункта средно за предишните четири тримесечия.

Обратът е най-забележим в офис сегмента. Благодарение на стабилизирането на редица пазари и спада на доходността в Париж и провинциалните градове във Великобритания, индексът за доходността на офис площите в Европа, изготвян от CBRE, всъщност отчете понижение в сравнение с предходното тримесечие, макар и само с 1 базисен пункт, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
fallback