fallback

Замразиха активи на руска компания за имоти заради дълг от $242 млн.

Сред активите е мащабният офис проект в Москва Federation Tower

14:31 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Московски съд замрази активи на руската компания за имоти Mirax, сред които и мащабен проект за изграждането на офис кула в Москва, поради неизплатен дълг в размер на 242 млн. долара към OAO Alfa Bank.

Говорителят на Московския арбитражен съд Дмитрий Тафинцев съобщава, цитиран от Wall Street Journal, че съдът е замразил някои от активите на компанията, сред които и небостъргача Federation Tower.

„Съдът реши да вземе мерки за замразяването на активите на две дъщерни дружества на Mirax, за да гарантира искането“, казва той.

Съдът тепърва ще трябва да се произнесе по случая, но този ход означава, че компанията може да загуби най-ценните си активи ако искането за несъстоятелност на Alfa Bank бъде прието, пише изданието.

Federation Tower, която се очаква да се превърне в една от знаковите сгради на московското Сити, е планирана да бъде завършена през 2010 г. Тя ще включва офисите на най-голямата руска банка OAO VTB Bank, както и хотел и апартаменти.

Съдът е замразил и активите на друго подразделение на компанията, което притежава Mirax Plaza – също луксозен офис комплекс, разположен в близост до кулата.

Alfa Bank заведе дело срещу Mirax този месец с искане относно неизплатен дълг от 242 млн. долара, който тя придоби от Credit Suisse Group AG през юли.

Mirax реализира редица мащабни проекти в Русия, както и в някои европейски курорти в страни като Черна гора.

Mirax Group е създадена през 1994 г. и е контролирана от бизнесмена Сергей Полонски. В края на миналата годината той обяви, че обмисля да замрази всичките си проекти на по-ранен етап заради световната финансова криза и нестабилността на капиталовите пазари.

През октомври Полонски се обзаложи с журналисти, че ще изяде своята вратовръзка, ако цените на имотите не се покачат с 25% в рамките на година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 28.08.22 г.
fallback