fallback

Как да предпазим жилището си от промените в климата

Експерти съветват да се заимстват практики от страни, в които климатът от години е значително по-топъл

15:14 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

С все по-ясно изразените капризи на времето, вариращи от топлинни вълни в даден момент до проливни дъждове в следващия, сигналите за още по-екстремни промени в климата през следващите десетилетия вече не могат да бъдат лесно пренебрегнати, пише Telegraph.

Въпросът как да предпазим дома си и себе си от потопите и бурите за в бъдеще занимава еднакво както академичната общност, така и собствениците на жилища.

„Трябва да вземем за пример строителните традиции в онези части на Европа, където горещината, бурите и потопите са вече познат проблем, за да видим как жилищата там са се развили, за да устоят на екстремния климат“, коментира Уил Андерсън, автор на новата книга „Жилища за променящ се климат“.

„Вземете например горещото лято на места като Севиля в Испания“, казва той. „Къщите там вече включват прохладен и сенчест двор, често имат воден басейн, тежки външни капаци на прозорците, хладни плочи и растения, всичко което има темпериращ ефект...“

Въпреки че Андерсън не препоръчва да копираме дословно испанския пример, за да се предпазим от жегите от 42 градуса по Целзий, които се прогнозират да са обичайни за Европа до средата на този век, той казва, че може да се заимстват някои характерни испански черти, които да се приложат и в жилища в други точки на континента.

Той дава пример с някои жилища, които разчитат на вътрешни щори и завеси за предпазване от жегата, които не са много ефикасни, тъй като до момента, в който топлината проникне до тази вътрешна бариера е твърде късно, защото тя вече е влязла в нашия дом.

„Външната защита чрез тенти, капаци или дори растения е далеч по-ефективна за предпазване на жилището от топлината, която се повишава прекалено много през деня.“

Той дава други примери от Южна Европа, като това външните стени да се боядисват бели, за да отразяват топлината и да се използват стени с дебели изолации и други практики, които могат да се пренесат и на други места в Европа.

Британският дизайнер Андрю Симъндс дава пример със своето жилище, което е модернизирал наскоро и за което казва, че е значително по-прохладно през лятото и топло през зимата.

„Прибавихме дори още прозорци с южно изложение, за да привлечем максимално светлина и топлина в къщата през зимата“, казва той, като обяснява, че в ремонта е добавил дебела изолация към стените, а прозорците са монтирани по-навътре в стената, което прави естествена сянка през лятото.

„Хората смятат, че една добре изолирана къща ще бъде прекалено топла през лятото, но тя е всъщност по-прохладна.“

По мнението на Пол Тедър, консултант по проблемите на околната среда, въпросът не е толкова какъв подход ще приемем спрямо новите жилища, а как да адаптираме към променения климат съществуващите сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
fallback