fallback

Перспективите пред пазара на имоти в ЦИЕ най-слаби на континента

Очакват още 12 месеца слаба възвръщаемост на пазара на имоти в Европа

11:22 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Перспективите за развитие в средносрочен план пред пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са най-слаби в сравнение с останалите пазари на Стария континент. Това сочи проучване на консултантската компания Aberdeen Property Investors.

Темповете на спад в капиталовите стойности в Европа като цяло започват да се забавят. Британският пазар вече отчете значителна ценова корекция, като стойностите се понижиха с 45% от лятото на 2007 г. насам и пазарът вече се стабилизира. През следващите пет години от компанията смятат, че пазарът на Острова ще се движи по-напред от останалите, следван от скандинавските пазари и еврозоната.

Перспективите за развитие през този период остават най-слаби за ЦИЕ поради рязкото свиване на икономиката и оттеглянето на чуждестранен капитал, сочи проучването.

На пазара в Европа се очакват още 12 месеца, през които нивата на възвръщаемост ще останат слаби поради резкия спад в наемите и последващите понижения в капиталовите стойности преди пазарът да започне да се възстановява.

Очакванията за представянето на пазара постепенно започват да се възстановяват. Очакваната средна обща възвръщаемост за пазарите в еврозоната за следващите пет години е 5,3% в сравнение с 4,8% за предишното тримесечие.

Това подобрение може да се обясни главно с продължаващото покачване на доходността през последните три месеца, по-бавно покачване на доходността, прогнозирано за останалата част от тази и за следващата година, както и с очакваното възстановяване на наемните нива към края на прогнозирания период.

През следващите няколко месеца се очаква доходността да се покачва по-бавно в сравнение с очакванията, направени досега. Това се дължи на подобрените условия на пазара на корпоративни облигации и подобрените водещите икономически индикатори в САЩ и Азия.

На някои пазари като в Лондон и Париж доходността от първокласните имоти вече достигна своя таван.

Въпреки подобрената среда на пазара на имоти обаче, готовността на банките за кредитиране остава ниска, като ситуацията не се очаква да се промени в близко бъдеще, сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 02.09.22 г.
fallback