fallback

Средният обем на сделките с бизнес имоти в Европа се сгромоляса

Обемът се е понижил до 18,4 млн. евро в сравнение с 44,4 млн. евро за първото полугодие на 2007 г.

12:07 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Средният обем на сделките с бизнес имоти в Европа през първото полугодие се понижи с повече от 50% в сравнение с пика на пазара през 2007 г., което е отражение на степента, в която кризата засегна възможността на инвеститорите да сключват мащабни сделки в настоящия пазар.

Средният обем на сделките спадна до 18,4 млн. евро през първите шест месеца, което е понижение от 59% в сравнение с 44,4 млн. евро, регистрирани през същия период на 2007 г., сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Най-съществената тенденция от началото на 2009 г. е значителният спад в броя на мащабните сделки, които бяха сключени. Когато пазарът бе силен, инвеститорите, мотивирани да инвестират, бяха готови да плащат „премия“ за по-големи портфейли. В резултат на това през първото полугодие на 2007 г. бяха сключени 115 сделки с цени от над 200 млн. евро всяка, на обща стойност 51 млрд. евро.

За сравнение през същия период тази година броят на подобните по мащаб сделки се понижи едва до девет с обща стойност 4,2 млрд. евро.

По-малките сделки с обем от под 50 млн. евро представляваха 48% от общия обем на транзакциите в Европа в сравнение с 25% през 2007 г.

Търговският сегмент бе доминиращ при по-големите сделки с дял от 35% от общия обем.

Най-голямата сделка през периода бе продажбата на портфолиото (включващо главно търговски имоти) на Dawnay Day във Великобритания за над 600 млн. паунда.

Един от главните фактори, който засегна средния обем на сделките, бе спадът в капиталовите стойности на имотите. За Великобритания този спад е около 44%, като други пазари в Европа също отчетоха, макар и по-малки, понижения.

Въпреки това дори този спад не е достатъчен, за да бъде изцяло обяснено понижението на средния обем от сделки, сочи проучването. Другият значим фактор е трудността за финансиране на най-мащабните сделки, тъй като в момента банките не могат да осигуряват големи кредити.

„Апетитът на банките за кредитиране на големи сделки бе много ограничен от втората половина на 2007 г. насам“, коментира Джонатан Хъл, изпълнителен директор Капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в компанията.

„Въпреки това през последните месеци забелязваме по-голяма склонност към кредитиране. Сега е възможно да се намерят кредитори, склонни да се включат в сделки до 100 млн. евро и този праг продължава да се покачва.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 20.08.22 г.
fallback