fallback

Преустройват проектите за офиси в жилищни сгради

Руски строителни компании, вкл. и тази на Дерипаска, се принуждават да сменят концепцията на проекти заради ниско търсене

10:26 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата криза принуждава строителите на бизнес-центрове, търсенето на които в Русия през последните месеци значително е спаднало, да променят концепциите на проектите си, преоформяйки ги от офис-сгради в жилищни комплекси, съобщава порталът BFM.ru по информация от консултантски компании за имоти.

Официално за такава промяна на строителната си концепция на свой проект вече обяви компанията „Главстрой-СПб“ на милиардера Олег Дерипаска, която планираше да изгради голям бизнес квартал в Санкт Петербург. Заради спада на търсенето на недвижими имоти за търговски цели компанията сега възнамерява да застрои 60% от площта на първоначално предвидения за делови квартал с жилищни сгради и социална инфраструктура.

По данни на консултантските компании планове за превръщането на офисите в жилища имат още 5 големи строителни компании, в т.ч. групата ЛСР и „Петербургска недвижимост“. Освен това една московска компании планира да преобразува част от вече съществуващите офис-сгради в магазини.

Анализаторите обясняват посочената тенденция преди всичко със сроковете за изплащане на вложените средства – при жилищното строителство те са по-малки от тези за офис-сградите, а при изграждането на жилищни сгради е по-лесно да се намери съинвеститор.

Същевременно експертите в областта на имотите отбелязват също ограниченото търсене напоследък и на жилища. А и при промяна на готовите планове за строителство на офис сгради в жилищни се срещат проблеми, свързани с различните технически изисквания при строителството на двата типа сгради, санитарните норми, изолации и др.

По данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle през второто тримесечие на годината предлагането на офис-площи в Санкт Петербург се е увеличило със 73 хил. кв. м, достигайки 1,47 млн. кв. м. Обемът на незаетите офис-площи продължава да расте, като към момента достига над 328 хил. кв. м, или 21% от общия обем на предлагането им.

А в Москва властите дори насърчават инвеститорите за изменение на функционалното предназначение на част от обектите, като например да откриват на долните етажи на големите офис-сгради малки хотели от категория „три звезди“, тъй като те не достигали в руската столица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 23.08.22 г.
fallback