fallback

Отделят 200 млрд. евро в помощ на строителния сектор в ЕС

Мерките са насочени и към инвестиции в проучване и развитие, иновации, обучение, инфраструктура и зелена икономика и др.

16:21 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз стартира спасителен план за строителния сектор в Европа, за който страните членки са отделили равностойността на 1% от БВП на блока, или 200 млрд. евро, пише EuropeRE.

Планът ще облекчи краткосрочните трудности на пазара, като същевременно е насочен и към дългосрочни структурни реформи като инвестиции в проучване и развитие, иновации, обучение, инфраструктура и зелена икономика.

На национално ниво Европейската комисия е регистрирала около 800 спасителни програми от април 2009 г. насам. Около 140 от тях са насочени към строителния сектор. Общо 55% от тях са свързани с инфраструктурата, а 30% - с енергийната ефективност на сградите. Останалите са свързани с финансиране на социални жилища, обучение, данъчни облекчения и ипотечно кредитиране при преференциални условия.

По отношение на енергийната ефективност мерките се различават и често комбинират данъчни облекчения, по-изгодни заеми и грантове. Някои от тях са насочени конкретно към домакинства с ниски доходи. В редица държави е започнал процес по опростяване на административните процедури за по-целенасочено и бързо усвояване на финансиране по структурните фондове.

Въпреки мерките все още има неяснота относно бързината на осъществяване на тези програми, както и на стойността на общото финансиране в отделните държави. Поради тези причини ще бъде трудно да се установи приносът на тези мерки относно търсенето и предлагането на пазара, както и иновациите в строителния сектор.

Сред активните страни членки, които отделят средства за подобряване на енергийната ефективност при новите и съществуващите сгради, са Ирландия, Германия, Великобритания, Испания, Холандия и Чехия.

Ирландия е осигурила обучение за строителните работници в някои нови области като сградни изолации, технологии, свързани с енергийната ефективност и възобновяемите източници. Наред с това тя е стартирала програма за осигуряване на финансиране на закупуване на енергийно-ефективно оборудване.

Германия е осигурила финансиране от 3 млрд. евро за реновиране на училища, детски градини, спортни съоръжения и други социални и големи жилищни сгради, според стандартите на енергийната ефективност. Предвидено е тези проекти да бъдат осъществени между 2009 и 2011 г.

Други членки като Франция, Швеция и Финландия предлагат данъчни стимули в областта на енергийно-ефективното строителство.

Италия е създала фонд за промотиране на употребата на възобновяеми източници и енергийно-ефективни практики.

Румъния пък е стартирала програма за инвестиции в областта на транспортната инфраструктура, жилищната рехабилитация, здравеопазването, образованието, околната среда, селските райони и туризма.

Словения също обяви редица финансови стимули като субсидии, евтини кредити и други мерки в подкрепа на енергийната ефективност в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 30.08.22 г.
fallback