fallback

Фондът за имоти Atlas Estates с 18 млн. евро загуба за полугодието

Пазарната обстановка в ЦИЕ ще остане затруднена в обозримото бъдеще, смятат от фонда

16:48 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Листнатият на Лондонската борса фонд за имоти Atlas Estates, който притежава офис сграда в София, обяви загуба от 17,9 млн. евро от дейността си за първите шест месеца на годината в сравнение със загуба от 5,5 млн. евро. за същия период на 2008 г.

Приходите от дейността се увеличават до 24,7 млн. евро от 21,1 млн. евро.

„Това са безпрецедентни времена за икономиките от региона в ЦИЕ и за банките, които преди това финансираха ръста на тези пазари“, коментира председателят на компанията Куентин Спайсър. „Унгария и Румъния, в които развиваме дейност, поискаха помощ от МВФ. Полша демонстрира най-голяма устойчивост към кредитната криза в региона. Въпреки това стойностите на имотите в целия регион са в период на спад, което доведе до понижение на нетната стойност на активите на компанията“, добавя той.

Нетната стойност на активите на Atlas Estates се понижава до 2,6 евро за акция от 3,68 евро миналата година.

Компанията, която управлява и някои хотели в Централна Европа, отчете значително понижение в заетостта на хотелите поради спад в бизнес пътуванията.

Банките, които преди това финансираха ръста на пазарите на имоти в ЦИЕ, сега се стремят да намалят експозицията си към региона в отговор на понижаващите се оценки на имотите и икономическата нестабилност. По-специално те целят да намалят кредитирането си за покупки на терени за развитие на проекти. Нов бизнес и финансиране на нови строежи на практика не съществува, казват от компанията.

Управлението на фонда смята, че пазарната ситуация в ЦИЕ ще остане затруднена в обозримото бъдеще, значително подобрение не се очаква през 2010 г., и изготвянето на по-конкретни прогнози за развитието на пазара е почти невъзможно.

От фонда казват, че като мерки срещу кризата той е ограничил развитието на проекти, предприел е контрол над разходите и е изготвил програма за продажба на някои активи, за които не смята, че са част от основната му дейност и стратегия.

В края на юни от Atlas Estates съобщиха за Investor.bg, че търсят възможности за продажбата на единствения си актив у нас – офис сградата Atlas House (преди BSR Center) на бул. „Тотлебен“ в центъра на столицата. Фондът придоби сградата през 2007 г. от BSR Europe за 7,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 11.09.22 г.
fallback