fallback

Надеждите за съживяване на жилищния пазар на Острова може да са прибързани

Данните за стабилизиране на цените дават моментна и неточна картина за пазара, смятат някои анализатори

15:05 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Надеждите, че жилищният пазар във Великобритания е излязъл от фазата на спад може да се окажат прибързани, след като нови данни показват, че пазарът все още демонстрира значителна слабост.

Средната „отстъпка“ на цените на жилищата, продавани на търг, в сравнение с тяхната стойност на традиционния пазар се покачи до 18% през юли от 13% през юни и 11% през май, сочи проучване, цитирано от FT.

Вторият пореден месец на ръст на тази разлика може би говори за още спад в цените на жилищата за в бъдеще.

Цените на имотите, продавани на търг, предоставят предупредителни данни за това накъде отиват пазарните цени, тъй като повечето продажби се реализират в рамките на един ден и много продавачи се намират под натиск да се освободят от имотите си, което дава референтна основа за реалната стойност на жилищата, пише изданието.

На цените на традиционния пазар им е необходимо много по-дълго време да се адаптират към новата ситуация, тъй като продавачите и брокерите реагират по-бавно на промените в цените, а процесът по сделките е много по-дълъг.

„Покачването на разликата при търговете противоречи на всеобщото настроение на предпазлив оптимизъм, че най-лошото на жилищния пазар може би вече е зад нас“, казва Андрю Бридждън, главен икономист от Fathom Financial Consulting, която съставя индекс на цените на жилищата, продавани на търг.

„Покачването на отстъпката при търговете през последните два месеца е може би първият показател, че зараждащото се възстановяване вече избледнява.“

Индексът показва, че над 40% от жилищата, продадени на търг, през юли са сменили собственика си с отстъпка от между 10 и 40%. Това е голяма разлика в цените в сравнение с около 25% от жилищата, продадени с отстъпка от 10-20% през юни. Тези данни може би говорят за покачваща се несигурност относно реалната цена за покупка, пише изданието.

„Това показва, че инвеститорите стават малко по-предпазливи“, казва Бридждън.

Всички основни индекси за цените на жилищата във Великобритания в момента показват стабилизиране ако не и връщане към ръст. Индексът на Nationwide се повишава през последните три месеца, а този на Halifax отчита ръст вече втори месец. От Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) казаха, че вече не очакват спад в цените като цяло за годината.

Наскоро британският Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR) обяви, че ценовият крах на пазара на жилищни имоти в страната вече е приключил и през следващата година цените се очаква да се покачват.

Въпреки това анализаторите са в недоумение заради темповете на процеса, който на пръв поглед изглежда като възстановяване, след резкия спад от над 20% досега.

Новите ипотеки са едва на нива от половината от техния дългосрочен среден обем от периода преди кризата, лихвите се очаква да се покачват, а безработицата все още не е достигнала своя връх. Това кара някои икономисти да прогнозират, че цените на жилищата ще се върнат към своя спад.

Наред с това има опасения, че недостигът на предлагане подкрепя цените и дава неточна представа за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
fallback