fallback

Канадска компания набира 5 млрд. долара за изгодни сделки с имоти по света

Компанията ще инвестира в бизнес имоти в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия

14:23 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската компания Brookfield Asset Management Inc. съобщи, че планира да привлече 4,9 млрд. щатски долара за инвестиции в подценени жилища, офис кули и търговски центрове в различни точки на света, съобщава Globe and Mail.

Компанията е създала инвестиционен фонд с капитал от 4 млрд. долара, подкрепен от редица големи институционални инвеститори за покупката на имоти или на дялове в компании за имоти в затруднено положение.

От компанията смятат, че пазарът на имоти на много места по света е вече близо до своето дъно, въпреки че цените на жилищата в САЩ продължават да се понижават, а собствениците на молове и офис сгради се борят да запазят своите наематели и приходите от наем, пише изданието.

Изпълнителният директор на Brookfield Брус Флат признава, че с този ход компанията се движи срещу течението.

„Знаем със сигурност, че това в момента е един от най-слабите жилищни пазари в САЩ“, казва Флат. Той добавя, че наскоро компанията е придобила портфолио от парцели на 1 час път от Лос Анджелис за по-малко от 10% от стойността по време на върха на пазара.

Наред с това компанията обяви, че смята да привлече 900 млн. долара чрез продажба на акции, за да финансира експанзията си и да изплати свои задължения.

Новият фонд ще инвестира в бизнес имоти в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия.

„Управлението на Brookfield вярва, че най-лошото на жилищния пазар в САЩ вече премина и че в редица региони вече е настъпила или скоро ще настъпи повратна точка", казва Мъри Лийт, анализатор в Odlum Brown.

"Като цяло смятаме, че секторът на управление на инфраструктурни активи се намира в ранен етап от траектория на ръст, който ще продължи десетилетия наред", допълва той.

Brookfield също гледа на вложенията си в пазара на имоти дългосрочно. По време на конференция миналата седмица Флат каза, че компанията очаква възвръщаемост в седемкратен размер от своята инвестиция в Калифорния през следващите 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
fallback