fallback

Пореден рекорд в броя на процесите за отнемане на жилища в САЩ

Срещу всяко 355-то домакинство в страната е бил заведен иск за отнемане на имот, което е най-високото месечно ниво, откакто RealtyTrac започва да прави измервания през януари 2005 г.

09:02 | 13.08.09 г.

Делата за отнемане на жилища с просрочени ипотеки в САЩ отбелязаха рекорд за трети път през юли в рамките на пет месеца, показват данни на сайта за покупко-продажба на ипотекирани имоти RealtyTrac.

Засегнати са били общо 360 149 имота миналия месец, сочи статистиката. Срещу всяко 355-то домакинство в страната е бил заведен иск за отнемане на имот, което е най-високото месечно ниво, откакто компанията започва да прави измервания през януари 2005 г.

Процесите по повод на необслужени ипотеки се увеличиха с 32% през юли спрямо година по-рано и с 6,7% в сравнение с юни, предава Bloomberg.

Невада отново е с най-много заведени дела за 31-ви пореден месец, където всяко 56-то домакинство е било засегнато – над шест пъти повече от средното ниво за страната. На второ място е Калифорния, където всяко 123-то домакинство е с просрочена ипотека, заради която е стартирана процедура по отнемане. Аризона се класира на трето място, като всеки 135-ти собственик на имот в щата е изпаднал в същата ситуация. Челната десятка се запълва от Флорида, Юта, Айдахо, Джорджия, Илиноис, Колорадо и Орегон.

Четири щата формират 57% от общия брой на делата, като на първо място е Калифорния с 108 104 процеса или с 50% повече от година по-рано.

Наред с увеличаването на процесите още 247 хил. души загубват работата си през юли, а цените на жилищата продължават да се понижават, с което все повече собственици трябва да плащат ипотека по-скъпа от имота им. Медианната цена на съществуващите еднофамилни къщи се понижи с 15,6% до 174 100 през второто тримесечие, съобщиха от Националната асоциация на брокерите на имоти в страната. Близо една четвърт от получателите на ипотечен заем дължат повече по ипотеката си, отколкото е стойността на имота им, сочат данни на сайта за имоти Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 11.09.22 г.
fallback