fallback

Обявиха края на кризата на жилищния пазар във Великобритания

Жилищните цени на Острова ще се покачат с 2% до края на 2010 г., смятат икономисти

16:14 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ценовият крах на пазара на жилищни имоти във Великобритания вече приключи и цените се очаква да се покачват през следващата година, смятат британски икономисти, цитирани от Telegraph.

Средните цени на жилищата на британския пазар ще отчетат повишение от 2% между последното тримесечие на 2009 г. и края на 2010 г., смятат от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Съществува голяма вероятност цените да се покачат и по-бързо „поради безпрецедентния спад в новото жилищно строителство“, добавят от центъра.

Тези прогнози идват, след като ипотечният кредитор Halifax съобщи за ръст от 1,1% в цените на жилищата през юли, което е второто повишение за три месеца.

От Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS), който в началото на годината прогнозира спад от 15% в цените на жилищата на Острова, също съобщиха, че сега смятат, че цените може и да отчетат ръст за 2009 г .

Въпреки това според доклада на CEBR жилищните цени вероятно ще продължат низходящото си движение през останалата част на годината. Цените на британските жилища може би ще се понижат с още 3% до края на 2009 г., вследствие на което общият спад от върха им през третото тримесечие на 2007 г. досега ще достигне 24%.

От организацията обаче смятат, че това ще бъде краят на понижението на цените, които ще достигнат своето дъно до края на годината. Това на практика означава, че общият спад ще бъде по-малък в сравнение с очакванията на повечето икономисти от началото на кризата.

При все това процесът на възстановяване ще бъде изключително бавен, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 19.08.22 г.
fallback