fallback

Пониженото търсене на офиси в ЦИЕ тласка доходността нагоре

Инвестициите в офис имоти в региона се понижиха с 89% през първото полугодие

12:36 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Промените в икономическите условия накараха наемателите на офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да преразгледат разходите си, което доведе до понижено търсене в сегмента и до натиск в посока надолу на наемните нива на много пазари в региона. Това сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis.

Инвестициите в офис имоти се понижиха с 89% през първото полугодие до 224 млн. евро. Почти цялата активност бе регистрирана на установени пазари в ЦИЕ като Прага и Варшава, както и в Москва. Наред с това се задълбочи тенденцията за разграничаване на индивидуалното представяне на редица пазари в някои региони.

След рекордно силното първо шестмесечие на 2008 г. усвояването на офис площите за същия период на тази година се понижи с 34% на годишна база и с 32% в сравнение с второто тримесечие на 2008 г.

„Както се очакваше, търсенето на офис площи в ЦИЕ се понижи както в сравнение с рекордните нива от 2008 г., така и в сравнение с дългосрочните средни нива“, казва Джос Тромп, директор „Проучване и консултиране“ в компанията за ЦИЕ.

„Това е отражение на по-предизвикателните икономически условия, в които компаниите оперират, което ги кара да отлагат плановете си за разширяване, да намаляват броя на служителите и да налагат мерки за понижение на разходите, всички от които засягат търсенето на офис площи“.

По думите на Тромп позитивен знак е, че усвояването е отчело известно възстановяване през второто тримесечие на 2009 г., когато се е повишило с 19% в сравнение с първото, което подсказва, че наемателите започват да взимат „стратегически решения относно бизнес имотите“.

Повишението на доходността в ЦИЕ се е забавило през второто тримесечие на 2009 г. Среднопретеглената доходност от офис площите в ЦИЕ се е покачила едва с 29 базисни пункта до 10,1%, като за Централна Европа повишението е от 5 пункта.

„Сега има много големи разлики в доходността от първокласните имоти в отделните региони в ЦИЕ, което отразява различните нива на риска“, обяснява Павел Шанка, директор „Капиталови пазари“ за ЦИЕ в компанията.

„Средната доходност от 7,1% за Централна Европа е значително по-ниска от 9,6% в Югоизточна Европа и 13,6% в Източна Европа... Ограниченото покачване на доходността в Централна Европа и в Югоизточна Европа през второто тримесечие дава известна надежда, че нивата може би започват да се стабилизират.“

Други общи тенденции за повечето пазари в ЦИЕ включват покачващ се дял на незаетите площи и понижена строителна активност.

„Докато общото ниво на незаетост за ЦИЕ е 14,9%, то е само 11,1%, ако се изключат Москва и Киев“, казва Тромп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 24.08.22 г.
fallback