fallback

Очакват поевтиняващите терени да разблокират пазара на логистични проекти

Реалистичните цени на земята за логистични проекти са от порядъка на 30 – 40 евро на квадратен метър, смятат експерти

17:44 | 10.08.09 г.

През последните няколко години цените на терените за изграждане на логистични проекти у нас скочиха рязко и възпрепятстваха развитието на сектора. Икономическата криза обаче свали цените на по-разумни нива. Реалистичните цени на земята за логистични проекти са от порядъка на 30 – 40 евро на квадратен метър, пише в доклад на консултантската компания Forton International за развитието на сектора на логистични площи у нас през второто тримесечие.

Падащите цени на земята би трябвало да успеят да разблокират инвестиционния пазар в сегмента, смятат консултантите.

Логистичните площи остават сегментът от бизнес имотите у нас, който е най-малко засегнат от икономическата криза благодарение на това, че не отбеляза рязко нарастване и затова няма свръхпредлагане.

От началото на годината секторът преживява подновена положителна тенденция, се отбелязва в доклада. Увеличава се броят на западни компании, които търсят възможности в България за релокация и консолидиране на операциите си.

Наемните нива за модерни първокласни складови и логистични площи в София се стабилизираха на нива около 5 – 6 евро на кв. метър на месец. Стари площи се отдават под наем срешу около 2 евро/кв. м, сочат данните от доклада.

След рязкото нарастване от последното тримесечие на 2008 г. доходността от първокласни логистични площи остава около 13%, но почти не се реализират сделки, които да потвърдят тази цифра. Прогнозата е тя да остане сравнително стабилна в сравнение с другите два сегмента на бизнес имотите (офиси и търговски площи).

Сред големите предстоящи проекти в сектора са плановете на корейската компания Choice да построи индустриален парк близо до Перник. Проектът ще бъде разположен върху терен с площ 260 декара, а първоначалната инвестиция ще е около 20 млн. долара. Строителството на целия индустриален парк ще отнеме около 10 години.

Веригата Пикадили пък планира да построи логистичен център в Индустриална Зона София – Изток в Елин Пелин върху терен с площ 15 хил. кв. м. Инвестицията е за над 15 млн. евро, а стартът на строителните дейности се очаква през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
fallback