fallback

Цените на имотите вдъхват надежди за икономическо възстановяване по света

Данни от различни ключови пазари сочат ръст на цените на жилищата - това оптимизъм за някои, но други остават скептични

13:24 | 10.08.09 г.

За собствениците на жилища по цял свят данните, че низходящата спирала на пазара на имоти може би спира, са най-важният признак за евентуално икономическо възстановяване. Новините, че цените на жилищата в САЩ най-накрая нарастват след близо три години понижения, носят надежди на собственици от Калифорния до Краков, пише AFP.

Кризата с високорисковите ипотеки в Америка разкри глобалния финансов хаос и за много икономисти цените на имотите там са съществена част за доверието в по-широкото икономическо възстановяване.

Продажбите на жилища в САЩ се увеличават, а според последния индекс на Standard & Poor's/Case Shiller за цените на еднофамилните жилища в 20 големи града в САЩ се регистрира ръст от 0,5% между април и май – първо месечно повишение от три години. От Standard & Poor's коментират увеличението като вероятен признак, че цените най-накрая се стабилизират.

Данните на Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR) в Щатите показаха спад от 15% на годишна база на медианната цена на съществуващите жилища до 181 600 долара през юни, но ръст спрямо регистрираната стойност от 174 700 долара за май.

Селия Чен, анализатор в агенцията за кредитен рейнинг Moody's, казва, че има „събуждащи надежди знаци, че спадът на цените на жилищата поне става по-умерен“, но предупреждава, че цените на жилищните имоти няма да достигнат високите си нива от 2006 г. преди 2020 г.

Джоел Нароф от Naroff Economic Advisors не е съгласен с тази песимистична гледна точка и е на мнение, че ръстът може да започне да се реализира много по-бързо от очакванията.

Анализаторите остават скептични относно по-дългосрочните перспективи за цените на имотите, защото стабилният икономически ръст е уязвим от растящата безработица и правителствените стратегии за ясен изход от рецесията след безпрецедентни фискални стимули.

Това обаче не успява да обезсърчи предпазливия оптимизъм на имотните пазари.

Официалните данни в Китай отчитат ръст от 0,8% на цените на жилищата в 70 града през юни спрямо май, което е четвърти поред месечен ръст, докато инвестициите в имоти в национален мащаб се повишиха с 9,9% през първата половина на годината.

Във Великобритания цените на жилищата нараснаха с 1,1% през юли до малко под 160 хил. паунда спрямо юни, но на годишна база са с 12,1% по-ниски, сочат данните на ипотечния кредитор Halifax.

В съседна Ирландия обаче спадът на цените спрямо пика им от 2006 г. достига 40% и движението надолу продължава, като правителството търси начин да осигури 90 млрд. евро за гаранции на кредитния пазар.

Подобна е ситуацията в Испания, където втората по големина банка – BBVA, прогнозира, че след десетгодишен захранен от туризма бум на пазара цените на жилищата ще паднат с близо 30% между 2008 и 2011, преди да започнат да се възстановяват.

В Дубай пък цените на жилищата намаляха почти наполовина през изминалата година. Секторът там изпитва затруднения заради недостиг на ликвидност и сигурността на работните места за чужденците, които представляват над 80% от населението.

Спадът в Дубай има по-широко значение, като от щатската банка Morgan Stanley казаха, че световното производство на стомана ще остане под 75% от капацитета си в очакване на съживяване на строителния сектор в Близкия изток.

И въпреки отчетените повишения във Великобритания, Китай и САЩ анализаторът от IHS Global Insight Хауърд Арчър предупреждава, че може да има изненади. „Очакваме те да бъдат предразположени към нови понижения в идните месеци“, казва Арчър относно цените на британските жилища.

Той предупреждава, че жилищата може да станат по-малко достъпни заради „рецесията, рязко нарастващата безработица и забавящия се ръст на заплатите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 11.09.22 г.
fallback