fallback

Нивото на незаетост при топ офисите в Европа може да мине 10%

Слабото търсене и излизането на нови 4 млн. кв. метра на пазара ще увеличи дела на празните офиси

16:50 | 06.08.09 г.

Нивото на незаетост на първокласните офис площи в Европа като цяло ще продължи да нараства през второто полугодие и може да мине 10% в края на годината, прогнозират от консултантската компания Jones Lang LaSalle. Прогнозата се базира на очакванията търсенето на офис площи да остане слабо, докато същевременно нови 4 млн. кв. м трябва да бъдат завършени през втората половина на годината.

През второто тримесечие общото ниво на незаетост в Европа се увеличи с 80 базисни пункта до 9,3%. Нивото се покачи значително в Централна и Източна Европа до 14,6%, което е най-високата стойност от 1999 г., а в Западна достигна 8,8%.

Най-високите нива на незаетост сега се регистрират в Дъблин (21,2%), Москва (18%), Будапеща (15%) и Франкфурт (13,5%).

Пазари, на които нивото на незаетост е под средното за Европа, са Париж, Лондон, Мюнхен, Хамбург, Мадрид, Милано и Варшава. Макар и да отчете ръст от 130 базисни пункта през второто тримесечие, Люксембург остава пазарът с най-ниско ниво на незаетост (3,7%).

През второто тримесечие с оглед на общата икономическа обстановка са стартирани малко на брой офис проекти, но заради изоставането във времето между старта на даден проект и излизането му на пазара през второто тримесечие на пазара са добавени 1,9 млн. кв. м. офиси.

На по-голямата част от европейските пазари се регистрират понижения на наемите на първокласни офиси през второто тримесечие, като начело е Москва със спад от 30% за последните три месеца, следвана от Дъблин (-18%) и Мадрид (-10%). В Москва наемите на топ офиси вече са с рекордните 63% по-ниски спрямо година по-рано, следвана от Лондон (-32%).

Проучването се базира на данни за първокласни офис площи на 24 европейски пазара, като България не е включена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 03.09.22 г.
fallback