fallback

ЕЛАРГ подаде иск в Арбитражния съд към БТПП за 1 млн. лв.

Общата претенция срещу Елана Пропърти Мениджмънт АД е близо 7,8 млн. лв.

11:47 | 06.08.09 г.

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ подаде искова молба до арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата срещу Елана Пропърти Мениджмънт АД, съобщи фондът чрез Бюлетин Investor.bg.

Елана Пропърти Мениджмънт АД е бившото обслужващо дружество на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Основанието на иска е чл. 34 от Закона за задълженията и договорите, а именно „когато договорът бъде признат за нищожен или бъде унищожен, всяка от страните трябва да върне на другата страна всичко, което е получила от нея“, се казва в съобщението.

Цената на иска е 1 млн. лв., което представлява частичен иск от претенция в размер на близо 7,765 млн. лв. Основният аргумент, на който се опира исковата молба, е нищожността на договора за обслужване, сключен между Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ (бивш Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ) и Елана пропърти мениджмънт АД на основания чл. 114, ал. 10 от ЗППЦК, доколкото договорът се явява сделка, при която възниква задължение в полза на заинтересованото лице над стойността на чл. 114 ал. 1, т. 2 във връзка с ал. 1, т. 1 б. „б“ от ЗППЦК, за което не е прието решение на Общото събрание на акционерите, което да одобри сделката.

Втори аргумент, независим от горния, е нищожност на договора на основание чл. 114 ал. 10 във връзка с чл. 114, ал. 2 от ЗППЦК.

Чл. 114 от ЗППЦК урежда отношенията между публичните дружества и заинтересованите лица при сделки помежду им.

От ЕЛАРГ фонд за земеделска земя искат Арбитражния съд да постанови заплащане на иска от 1 млн. лв., както и присъждане на направените в производството разноски и заплащане на законната лихва.

„Стартираме тази процедура, защото имаме желание в максимална степен да защитим интересите на нашите акционери”, каза Стоян Малкочев, изпълнителен директор на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ.

В резултат на задълбочен финансов и правен анализ, извършен във Фонда, през м. март тази година ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ обяви за нищожен договора си с Елана Пропърти Мениджмънт АД, обслужващо дружество на фонда от 2005 г. Основанието е чл. 114 от Закона за публично предлагане на ценни книжа.

По-рано тази година за обслужващо дружество на Фонда наред с Елана пропърти менджмънт АД беше избрано и Агроменидж АД. То беше одобрено от Комисията за финансов надзор на 20 февруари 2009 г.

За последните 3 месеца акциите на дружеството поскъпват с 12,14% до 0,785 лв. за акция.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 06.09.22 г.
fallback