fallback

Шефовете на щатски компании за бизнес имоти очакват още лоши новини

82% от шефовете на компании в сектора очакват цените да останат приблизително същите или да продължат да се понижават през следващите 12 месеца

11:13 | 06.08.09 г.

Огромното мнозинство от директорите на американски компании за бизнес имоти са на мнение, че секторът им изпитва сериозни затруднения и очакват ситуацията да се влоши, става ясно от проучване на американската асоциация с нетърговска цел Real Estate Roundtable, която представлява собственици на бизнес имоти, предприемачи, кредитори и мениджъри.

Около 93% от запитаните 120 изпълнителни директори, председатели, президенти, членове на бордове и други казват, че цените на бизнес имотите днес са по-ниски в сравнение с година по-рано.

82% очакват очакват стойностите да останат приблизително същите или да продължат да се понижават през следващите 12 месеца.

Общо 71% от респондентите казват, че наличността на кредитиране е по-лоша днес в сравнение с година по-рано, а 41% я описват като „много по-лоша“. Предвид сегашната слабост по-голямата част (62%) очакват кредитните условия да бъдат „малко по-добри“ след една година.

Собственици и кредитори на хотели, офис сгради, търговски центрове, складове и жилищни кооперации изпитват проблеми заради падащите наеми и растящите нива на незаетост. Междувременно цените на тези активи потъват, а кредитната криза пресуши източниците на финансиране на сделки или рефинансиране на заеми.

Цените на щатските активи са паднали с до 50%, заяви в сряда Колин Дайър, главен изпълнителен директор на една от най-големите компании за услуги в сектора на имотите в света, Jones Lange LaSalle, цитиран от Ройтерс.

Затова не е изненада, че индексът на асоциацията за общите настроения в сектора отчита стойност от 49 пункта, значително под идеалните 100 (които биха означавали, че ситуацията се подобрява и се очаква подобрението да продължава). Индексът се базира на отговорите на респондентите за мнението им за бизнеса им днес като цени, достъп до капитал и кредитиране и прогнозата им за тяхната ситуацията след една година.

„Намираме се в много, много тежка ситуация. Продължаваме да имаме много проблеми с бизнес имотите“, коментира Джефри Дебоер, изпълнителен директор на асоциацията.

От организацията настояват за няколко мерки, които могат да помогнат на кредитния пазар. Сред тях е искането правителството да създаде програма за гарантиране на заеми, създаване на публични/частни фондове за изкупуване на нови заеми, законодателни промени във връзка с ценните книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти и промени, които имат за цел да да се привлече повече чуждестранен капитал в бизнес имоти в Щатите.

Тази година ще настъпи матуритетът на дългове, обезпечени с бизнес имоти в САЩ, на стойност почти 165 млрд. долара, стана ясно в края на миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 08.09.22 г.
fallback