fallback

Купувачите на имоти на зелено се завръщат на лондонския пазар

Възраждането на покупките на зелено е признак, че доверието се връща на пазара на имоти, но тази възможност е достъпна само за купувачите с достатъчно налични средства

11:11 | 05.08.09 г.

Купувачите на имоти на зелено (т.е. в проект или в процес на строителство) се завръщат на жилищния пазар в Лондон и плащат депозити за имоти, които няма да бъдат завършени най-малко още една година, като това се случва в условията на недостиг на имоти за продажба в британската столица, пише Times.

Британската компания за жилищно строителство Barratt например имат резервации на стойност 10% от пълната офертна цена за близо половината от апартаментите в свой проект в Уестминстър в центъра на Лондон шест месеца преди старта и година преди планираното приключване на строителството.

Предварителните продажби в този проект, в който апартаментите струват между 700 хил. и 2,4 млн. паунда, са първите признаци за съживяване на покупките на зелено от пика на пазара през 2007. Инвеститорите в имоти с цел отдаване под наем, които направиха депозити за незавършени имоти, бяха сред най-големите жертви на кризата, защото не успяха да получат ипотеки за финализиране на покупките и загубиха депозитите си.

Сделките на зелено станаха по-малко привлекателни с понижаването на цените, защото се увеличи рискът купувачите да открият, че са платили твърде висока цена, след като сградата бъде завършена.

Според експерти възраждането на покупките на зелено е признак, че доверието се връща на пазара на имоти. Въпреки това тази възможност е достъпна само за купувачите с достатъчно налични средства, защото ипотечните кредитори остават предпазливи относно новото строителство, тъй като са по-малко сигурни в реалната стойност на имота.

Компаниите за жилищно строителство печелят от надпреварата за по-евтини имоти, като вдигат цените. Източник от сектора обяснява: “Където има добро търсене и цените вървят добре, вдигаме цените. Не с 20% наведнъж, но предприемаме стъпки да видим колко може да поеме пазарът”.

Освен това предприемачите карат купувачите да вземат бързи решения, като предлагат различни бонуси като вградени гардероби например за тези, които се ангажират със сделка преди старта на проекта.

В резултат на засилената конкуренция цените, които се плащат за апартаменти в някои проекти на Barratt в Лондон, са нараснали с 5% през изминалите три месеца.

От Nationwide отчетоха три поредни месеца повишение на цените между 1% и 1,3% за периода от май до юли.

От агенцията за имоти Savills вчера съобщиха, че цените на първокласните имоти в центъра на Лондон са се увеличили с 4,3% от март до юни, въпреки че очакват повишенията да се забавят през есента.

Разликата между офертни цени и цени при реално сключени сделки се е стеснила от 8,7% през януари 2009 г. до 3,9% през юли, сочи проучване на агенцията за имоти Marsh & Parsons.

От компанията коментират: „На пазара в Лондон няма недостиг на купувачи с големи депозити, които търсят да се възползват от цени с 20% по-ниски с сравнение с година по-рано на някои места. Към това се добавя и хроничен недостиг на имоти за продажба, който засилва конкуренцията сред купувачите. Резултатът е повишаване на офертните цени”.

Един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Halifax, отчете днес първи тримесечен ръст на цените на имотите от 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
fallback