fallback

Цените на имотите на Острова с първи тримесечен ръст от 2007 г.

Потребителите във Великобритания очакват, че имотите ще поскъпнат с 0,5% през следващите шест месеца

10:33 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания се повишиха с 1,1% на месечна база през юли, което е третото повишение за последните три месеца. По този начин цените на имотите в Обединеното кралство за периода от май до юли вече са с 0,8% по-високи спрямо предишното тримесечие.

Това е първото повишение на цените на тримесечна база от октомври 2007 г., става ясно от данните на един от най-големите ипотечни кредитори в страната Halifax. От началото на тази година понижението в цените на жилищата се свива до 0,8%.

Търсенето на пазара на недвижими имоти се активизира, след като жилищата станаха по-достъпни, а ипотечните кредити – по-евтини. Средната цена на жилище за последните три месеца възлиза на 159 623 паунда, което е с 12,1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Анализаторите очакваха, че цените на имотите ще се повишат два пъти по-слабо с 0,6% на месечна база и ще ограничат годишния си спад до 12,4%. Все пак размерът на годишната дефлация на пазара на имоти е най-нисък от август миналата година.

Съотношението между цената на имотите и дохода на населението, което е ключов показател за достъпността на жилищата, се понижава до 4,36 през юли. Това означава, че средностатистическият британец може да изплати своето жилище с годишните си заплати за по-малко от 4,5 години.

Дългосрочната средна стойност на съотношението между цените на имотите във Великобритания и дохода на жителите е 4,0. То достигна най-високата си историческа стойност от 5,84 през юли 2007 г., малко преди началото на ипотечната криза в САЩ, която обхвана целия свят.

Отделни данни на Nationwide Building Society показаха, че индексът на потребителското доверие в страната се повишава за четвърти пореден месец през юли и достига 60 пункта спрямо 59 за месеца преди това. Икономистите очакваха ръст до 59 пункта спрямо първоначално обявените за юни 58 пункта.

Ипотечният кредитор разкрива още, че очакванията на потребителите за цените на жилищата се повишават за първи път за последната една година. Те вече вярват, че имотите ще поскъпнат с 0,5% през следващите шест месеца, което е най-високата стойност от декември 2007 г.

Британската лира поевтинява леко спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 10:25 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6924 долара, след като вчера паундът достигна най-високото си ниво спрямо долара от октомври миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
fallback