fallback

Американските предприемачи се научиха да мислят на дребно

Все повече компании за жилищно строителство в САЩ започнаха да предлагат по-малки жилища

09:30 | 04.08.09 г.

Изправени пред сериозната конкуренция на пазар, пренаситен с по-евтини имоти, отнети от собствениците им заради просрочени ипотеки, компаниите за жилищно строителство в САЩ променят десетилетната си философия, която гласи „По-голямо е по-добре“. Те вече предлагат по-малки жилища, проектирани специално за най-горещия сегмент на пазара – този на купувачите на жилище за първи път.

Медианният размер на американското жилище нараства стабилно от десетилетия, от около 1500 кв. фута (139 кв. м) през 1970 г. до около 2302 кв. фута (213 кв. м) през първото тримесечие на 2007 г., когато тенденцията започна да се обръща с влошаването на условията на жилищния пазар, сочат данните на националната асоциация на строителите на жилища. До първото тримесечие на 2009 г. медианният размер на жилищата намалява до 2239 кв. фута (208 кв. м).

„Много характеристики, които са важни за купувачите по време на бум, имат по-малко значение сега, включително площта или наличието на гранитни плотове“, казва анализаторът от Barclays Capital Мегън Макгрет в Ню Йорк пред BusinessWeek. „Все още държат да получат възможно най-много площ за парите си, но са склонни да купят по-малък имот, ако не могат да си позволят месечните вноски“.

Поток от нови поръчки

Базираната в Лос Анджелис KB Home (KBH), която развива една от най-агресивните стратегии в страната, обяснява скока от 59% на новите си поръчки в национален мащаб от началото на годината с новата си серия енергийно ефективни жилища, която стартира в края на миналата година. От компанията не уточняват средна цена или площ на къщите, но в един такъв техен проект в Тусон, Аризона, има жилища с площ от 961 кв. фута (89 кв. м), а цените започват от 89 999 долара.

На по-скъпите сегменти на пазара цените на компанията са по-високи, а площта обикновено започва от около 1200 кв. фута (111 кв. м).

От KB Home казват, че са успели да свият разходите, като са намалили площта на жилищата, оптимизирали са строителните разходи, намалили са размера на бани и коридори и са направили други промени в проектирането. Купувачите имат възможност да платят за подобрения или за промени на площта и разпределението, като добавят или махат спални и други помещения, като може да се добавят до 40% повече площи към базовия модел.

Новите проекти са дали възможност на компанията да намали цените с 60 хил. долара за типично жилище, докато строителните разходи са се понижили с 80 хил. долара.

Временно явление или смяна на модела?

Дори компания за луксозно строителство като Toll Brothers добавя малко по-евтини жилища в микса от предлагането си във Флорида и Ню Йорк. Въпреки това Фред Купър, старши вицепрезидент за финанси в компанията, не е убеден, че пазарът навлиза в нова ера, през която ще бъдат предпочитани по-малки жилища. „След като премине непосредственият икономически натиск, ще има нормално пренареждане“, казва той.

Според Алекс Барън, анализатор в Agency Trading Group в Минесота, строители като KB Home, които се опитват да се конкурират с имоти, отнети заради просрочени ипотеки, имат други проблеми. Най-малкото защото купувачите може да възприемат отнетите имоти като по-добра сделка, защото често те са по-големи и по-луксозни, тъй като са построени по време на бума. Цената на тези имоти при това пада бързо.

„Точно в момента няма дъно колко ниско може да паднат цените на отнетите имоти“, коментира Барън. От KB Home наистина имат по-евтини жилища от повечето строители, но все пак не са достатъчно евтини, за да се конкурират с отнетите имоти.

От компанията описват като свое предимство това, че новите жилища са енергийно по-ефективни, могат да бъдат направени по поръчка и не изискват реновации.

Клиентите, които виждат как се увеличават енергийните им разходи напоследък, са по-склонни да се замислят за по-малки жилища заради по-евтиното отопление и климатизация, смята Джон Колфилд, редактор на Builder Magazine. „Малкият размер е пътят назад за връщане на пазара за много от строителите, които се борят с рецесията“, допълва той.

Ако обаче по-големите жилища се върнат на мода, когато жилищният пазар се възстанови, малките имоти може да не поскъпнат толкова много, казва Макгрет. „Не мисля, че ще загубят от стойността си, но смятам, че след 10 години може да няма толкова голямо търсене на по-малки жилища“. Още по темата:

Американците изоставят манията си за големи къщи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 04.08.09 г.
fallback