fallback

Marriott планира експанзия чрез придобиване на конкурентни хотели

Marriott възнамерява да увеличи собствеността си с още 110 хил. стаи

16:50 | 30.07.09 г.

Най-голямата верига хотели в САЩ - Marriott International Inc., планира да се разраства, като придобие хотели на свои конкуренти, които не могат да плащат или рефинансират дълговете си, съобщи финансовият й директор Карл Беркуист. От Marriott очакват това да помогне на компанията да увеличи пазарния си дял във време на глобална рецесия.

Marriott възнамерява да увеличи собствеността си с още 110 хил. стаи, 30 хил. от които ще бъдат добавени тази година в допълнение към настоящите 577 хил. Около 50% от стаите са в етап на строителство в хотелите от веригата, докато 6% от тях са преобразувани от конкурентни марки. Беркуист е отказал да назове марките, които ще бъдат преобразувани.

Компанията, която притежава марки като Ritz-Carlton, Courtyard и Residence Inn, както и едноименната Marriott, отчете 46% спад в печалбата за второто тримесечие, а приходите й намаляха с 20%. От Marriott коригираха прогнозата си за финансовия резултат за 2009 г., като сега очакват печалбата на акция да е 86 цента спрямо прогнозирания през април 1,02 долар.

Масово операторите на хотели свиват разходите си, за да се справят с намаляващите резервации и цените за нощувка. Приходите от налична стая в Северна Америка може да се понижат с 20-23% през третото тримесечие спрямо година по-рано, прогнозираха от компанията. За второто тримесечие този показател отчете 26% спад.

Продажбите на имоти в хотелската индустрия вероятно ще се ускорят през втората половина на годината, тъй като купувачите търсят имоти във финансово затруднение, смята Артър Адлър от Jones Lang LaSalle Hotels.

Световните сделки с хотели през първата половина на годината се понижиха със 78% до 3,7 млрд. долара спрямо същия период година по-рано.

От Marriott вече намалиха разходите си, като скъсиха работния ден на служителите си и спряха набирането на персонал и ще продължат политиката на спестяване, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 08.09.22 г.
fallback