fallback

Жилищата в Чехия поевтиняват с 5,5% през тримесечието

Наблюдава се ускорение на спада предвид 2,9% понижение за първото тримесечие

10:46 | 30.07.09 г.

Цените на жилищата в Чехия се понижиха с 5,5% през второто тримесечие спрямо първото, показват данни на статистическата служба в страната, цитирани от Czech Business Weekly.

В Прага спадът в цените през тримесечието възлиза на 4,5%, а извън столицата цените са се понижили с 6,3% през разглеждания период.

За първото тримесечие спадът в цените е бил 2,9% средно за страната.

Редица строителни предприемачи са предлагали бонуси на купувачите тази година, за да засилят продажбите. Компаниите смятат обаче, че цените на новите апартаменти ще започнат да се възстановяват при условие, че строителната активност е малка, при което търсенето ще надмине предлагането на пазара.

Въпреки значителното забавяне на строителната дейност през следващите месеци ще бъдат започнати няколко жилищни проекта.

Групата Quinlan Private Golub наскоро получи разрешение за строителство на първа фаза на жилищен проект и планира да започне работа следващия месец, като първите апартаменти се очаква да бъдат завършени през втората половина на 2010 г.

От Crescon пък съобщиха миналия месец, че ще започнат изграждането на сграда с луксозни жилища в края на тази или началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback