fallback

Румънски мол намалява наемите с до 20%, за да задържи наемателите

Целта на мола е да излезе от кризата с най-малко 90% заетост на площите

14:36 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънският търговски център City Mall се адаптира към пазарните тенденции, като понижава наемите с до 15-20%, за да задържи запълняемостта на мола на 90%.

Въпреки отварянето на нови центрове в съседство на мола броят на посетителите в него е останал сравним с този от миналата година, или средно 13 500 души дневно през летния сезон, пише ZF.

Редица наематели като Timberland, Nautica, Danik и Sony са затворили обектите си в мола през последните месеци, но те са били компенсирани с нови договори, което ще запази сравнително високата заетост на площи, пише изданието.

„Имахме разговори с някои от търговците и, считано от март, се договорихме за намаление на наемите с 15-20% за период от шест месеца“, казва управителят на мола Михай Агафичиая. „Общата цел е да излезем от кризисния период със заетост от най-малко 90%.“

City Mall има отдаваема площ от 19 хил. кв. м и е собственост на австралийския инвестиционен тръст APN/ULA European Retail Trust, който придоби центъра за 100 млн. евро.

Според последните отчети на фонда молът е загубил около 40% от своята пазарна стойност и в момента се оценява на 60 млн. евро.

От мола очакват неговите приходи да се понижат с 10-15% тази година. Този спад може да доведе до последващо понижение на стойността на центъра. За миналата година той отчете приходи от 23,7 млн. леи (6,4 млн. евро).

City Mall е разположен в южната част на румънската столица, която е една от най-наситените по отношение на търговски центрове, пише изданието.

Миналата седмица стана известно, че друг търговския център в Румъния - Armonia Center в Браила, ще бъде затворен за най-малко шест месеца заради слаби продажби и посещаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 20.08.22 г.
fallback