fallback

Хотелите в Гърция губят една пета от оборота си тази година

Тази година оборотът на гръцките хотели ще намалее с около 1,4 млрд. евро, прогнозират от бранша

10:16 | 29.07.09 г.

Оборотът на гръцките хотели ще намалее с около 1,4 млрд. евро тази година заради глобалната финансова криза, сочат изчисления на председателя на федерацията на хотелиерите в страната Panhellenic Federation of Hoteliers (POX) Андреас Андреадис.

Тази загуба се равнява на годишен спад от 20% на оборота на хотелите, който се изчислява на 7 млрд. евро годишно, е казал Андреадис по време на реч в рамките на конференция за хотелски маркетинг, проведена на гръцкия остров Родос, цитиран от Kathimerini.

Може да се каже, че загубите ще бъдат за около 1,1 млрд. евро, след като се вземе предвид осигурената от държавата подкрепа на туризма в размер на 300 млн. евро, е допълнил Андреадис.

Според него част от загубата на оборот се покрива от намаляване на оперативните разходи, но има много хотели, които не са в състояние да обслужват задълженията си през 2009 и 2010 година, които достигат 500 млн. евро на годишна база. Съвместно с Асоциацията на гръцките туристически предприятия (SETE) POX ще настоява за нови гарантирани от държавата заеми, за да облекчи състоянието на хотелиерите.

На друга конференция, проведена тази седмица на остров Крит, министърът на туристическото развитие на страната Костас Маркопулос обяви, че до края на годината ще бъде готов електронният регистър на всички туристически фирми в Гърция. Порталът е в изпитателен период, но надеждите са той да се превърне в постоянен вход към туристическата индустрия на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
fallback